Romania poate atinge tinta de 20% in absorbtia de fonduri UE

Marti, 14 Februarie 2012, ora 11:42
1407 citiri
Romania poate atinge tinta de 20% in absorbtia de fonduri UE

Romania se afla pe drumul cel bun in ceea ce priveste contractarea de programe si accesarea de fonduri UE, tinta de absorbtie de 20% pentru acest an fiind una realizabila, a declarat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Catalin Vatafu.

Vatafu sustine ca interesul Romaniei este acela de a atrage cat mai multe fonduri, astfel incat sa nu le piarda pe viitor.

"Sumele potential a fi dezangajate sunt extrem de consistente, pentru anul in curs avem un plafon de 1,4 miliarde de euro, insa pentru 2013 trebuie sa cheltuim 6,7 miliarde de euro. Asta inseamna ca, cu atat mai mult cu cat vom depasi acest plafon pentru 2012, cu atat va fi mai usoara sarcina noastra de a absorbi fonduri europene in 2013", a spus Vatafu.

Daca la accesarea banilor stam prost, cu ideile stam bine, numarul proiectelor contractate fiind in crestere.

"Gradul de contractare se situeaza, initial, la 67% si ne propunem asta, care este de fapt una dintre cele doua tinte majore din acest an, sa ajungem pana la finalul lui 2012 la 90% grad de contractare", a mentionat Vatafu.

Catalin Vatafu crede ca exemplul Poloniei nu este unul rau, insa polonezii au avut experianta mai multor ani in care au lucrat cu fondurile europene.

"Romania se afla, spre deosebire de Polonia, la primul exercitiu de accesare a fondurilor structurale si de coeziune. Polonia a avut, in periaoda 2004-2006, posibilitatea sa testeze un an umit mod de functionare a sistemului de gestionare si control a acestor fonduri structurale si de coeziune", a mai precizat Vatafu.

#Ministerul afacerilor europene, #fonduri europene Vatafu, #tinta absorbtie fonduri europene , #Politica interna