Referendumul: valabil doar cu prezenta de peste 50%

Marti, 10 Iulie 2012, ora 14:29
1259 citiri
Referendumul: valabil doar cu prezenta de peste 50%

Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de marti, ca modificarile la Legea Referendumului adoptate de Guvernul Ponta prin ordonanta de urgenta sunt constitutionale.

Magistratii au stabilit, insa, ca, pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul de alegatori, iar ceea ce decide majoritatea dintre acestia se va aplica.

Potrivit unui comunicat al CCR, decizia a fost luata cu unanimitate de voturi.

USL initiase un proiect de lege care viza simplificarea demiterii presedintelui. Proiectul a fost votat de Parlament, dar contestat de PDL la Curtea Constutionala.

Guvernul intentioneaza sa adopte o ordonanta de urgenta sau sa isi asume raspunderea pe aceeasi lege, care ar statua demiterea presedintelui cu jumatate plus unu din cei prezenti la vot, nu din numarul de alegatori inscrisi in liste.

Daca presedintele este demis prin referendum, in termen de trei luni se organizeaza alegeri prezidentiale anticipate, pana atunci la carma statului urmand sa se afle un presedinte interimar.

Aproximativ 80% dintre cetatenii cu drept de vot intentioneaza sa se prezinte la urne la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, iar peste doua treimi vor vota pentru demitere, potrivit unui sondaj de opinie IMAS, realizat la comanda Europa FM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#referendum alegere presedinte, #modificari lege referendum, #referendum lege constitutionala , #Politica interna