Programul de guvernare al UDMR propune taxa de solidaritate

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 14:10
1839 citiri
Programul de guvernare al UDMR propune taxa de solidaritate

UDMR propune, in strategia sa fiscala si economica, introducerea din 2013 pentru o perioada de trei ani a unui impozit de solidaritate de 40 la suta aplicat celor cu venituri anuale de peste 100.000 de lei si doar pentru suma care depaseste acest prag.

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca intr-o perioada de criza persoanele fizice si juridice care au castiguri substantiale pot contribui la echilibrarea inechitatilor din societate pentru a aduce bani la bugetul de stat.

"Propunem in strategia noastra fiscala si economica pe termen mediu si lung introducerea temporara, pe trei ani, a unui impozit de solidaritate, care sa poata functiona din 2013. (...) Este filosofia solidaritatii sociale, fara sa afecteze cota unica in 99 la suta din cazurile existente. Si in Romania o astfel de taxa de solidaritate trebuie acceptata", a mentionat liderul UDMR.

La randul sau, europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca impozitul de solidaritate prevede taxarea cu 40 la suta in cazul celor cu venituri anuale de peste 100.000 de lei si doar pentru suma care depaseste acest prag.

"Un astfel de impozit de solidaritate se vehiculeaza in mai multe state ale UE. Un sistem fiscal trebuie sa fie echitabil, fiecare membru al societatii contribuie proportional cu propria putere la sistemul de taxe si impozite.

Daca am pune un nivel de la care aplicam impozitul de solidaritate la 100.000 de lei pe an, inseamna ca pentru aceasta suma se plateste cota unica de 16 la suta, iar ceea ce depaseste aceasta suma va fi taxat cu 40 la suta. Aceasta este filosofia, este un impozit temporar", a explicat Winkler.

UDMR mai propune, in strategia fiscala, un nou cod fiscal, care sa fie adoptat pana la jumatatea anului 2013 si care sa fie aplicat din 1 ianuarie 2014, in conditiile in care actualul cod fiscal a fost modificat de 90 de ori, aproape de fiecare data prin OUG, ocolind Parlamentul.

De asemenea, UDMR sustine pastrarea cotei unice de 16 la suta si pregatirea unui studiu de impact pentru o eventuala trecere la impozitarea progresiva, revenirea TVA la 19 la suta si reducerea contributiilor de asigurari sociale cu doua trepte, in prima etapa cu 3,5 la suta la angajator si cu 2,5 la suta la angajat, iar ulterior cu cate doi la suta, pentru ambele categorii.

Liderii UDMR s-au declarat convinsi ca prin luarea unor masuri fiscale adecvate se va putea reduce economia neagra cu 20-25 la suta.

#Kelemen Kunor program guvernare, #UDMR program guvernare, #UDMR masuri economice , #Politica interna