Noul Cod Silvic, o lege cu multe uscaturi

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 00:07
7859 citiri
Noul Cod Silvic, o lege cu multe uscaturi

Autoritoritatile vor sa schimbe legea si "sa scoata comerciantul din padure", dupa ce tara noastra a pierdut deja cinci miliarde de euro din defrisarile ilegale. Specialistii contactati de Business24 spun ca "noua lege este un pas inainte, nu este un cod salvator. Are si bune, si rele".

Ministrul Padurilor si Apelor, Lucia Varga a anuntat ca in cel mult o luna noul Cod Silvic va fi trimis spre aprobare Guvernului.

Varga spune ca prin noua lege va "scoate comerciantul din padure", intrucat "vanzarea de lemn in Romania nu se va mai face pe picior".

Cea mai importata modificare a Codului Silvic, potrivit ministrului Varga este aceea ca lemnul va fi ca lemnul scos la vanzare va fi marcat cu placute cu numar de inregistrare si cu serie si comercializat de administratorul padurii.

O alta modificarea importanta este aceea ca pentru furtul de masa lemnoasa se vor aplica, la fel ca in cazul oricarei alte infractiuni, prevederile Codului Penal. Potrivit vechii legi, distrugerea sau furtul copacilor constituia infractiune silvica doar daca valoarea prejudiciului stabilit conform legii este de cel putin cinci ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, la data constatarii faptei.

Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura

Modificarile aduse Codului Silvic i-ar putea obliga pe micii proprietari sa prezinte un contract de paza pentru padurea pe care o detin. In lipsa acestuia, proprietarii vor trebui sa plateasca un impozit, iar daca nu fac acest lucru se va aplica executarea silita.

Lucia Varga a precizat ca estimeaza ca prin aplicarea acestor masuri va fi stopat intre 60 si 70 la suta din furtul de marfa lemnoasa.

Vezi aici varianta de lege pe care ministerul o va propune Guvernului

Cum comenteaza specialistii

Noua lege ar putea rezolva intr-o oarecare masura problema taierilor ilegale de copaci, a explicat pentru Business24 Marian Dragoi, conferentiar universitar doctor inginer la Facultatea de Silvicultura Suceava.

"Faptul ca se interzice vanzarea pe picior este o masura buna, in principiu. Atat timp cat exploatarea era parte a unui flux tehnologic ce includea si transportul. Se creau premise foarte bune pentru a scoate lemnul taiat ilegal din padure.

Aceasta a fost principala dificultate a stoparii taierilor ilegale. Era un "du-te vino" in permanenta in bazinele forestiere. Lemnul era vandut "pe picior", firmele ce il exploatau, il si transportau si nu avea nimeni control asupra cantitatilor transportate", a precizat Marian Dragoi.

Incetinim defrisarile ilegale cu riscul unor monopoluri

Totusi, profesorul universitar subliniaza, insa, ca noua varianta a Codului Silvic ar putea conduce la o pozitie de monopol a firmelor de procesare primara care stabilesc preturile pentru lemn.

Profesorul universitar explica cum se modifica, prin prevederile Noului Cod, circuitul lemnului:

"Ocolul Silvic incheie un contract de prestare servicii cu o firma de exploatare care se ocupa doar de acest aspect si scoaterea lui la o platforma la drumul auto de unde urmeaza sa fie vandut.

Odata terminate lucrarile de exploatare, administratorul padurii vinde lemnul la drumul auto unei firme de procesare primara. Deci, se rupe lantul intre explotare si procesarea primara a lemnului. Sunt destule firme care faceau si exploatare si procesare primara si aceste firme vor avea foarte multe de pierdut pentru ca ele trebuie sa se pozitioneze ori in domeniul exploatarii ori al procesarii primare".

Dezavantaj - firmele de exploatare, avantaj - firmele de procesare primara

Potrivit lui Marian Dragoi, va exista o presiune foarte mare de reducere a pretului bustenilor in platformele primare, iar multe din firmele de procesare risca sa iasa de pe piata.

"Si acum incepe dansul pentru ca firmele de procesare primara vor avea tendinta de a impune un anumit pret de achizitie pentru busteni daca vor fi singurii cumparatori, deci daca vor avea aceasta pozitie de monoxon. Deci, va fi o presiune de reducere a pretului bustenilor in platformele primare iar Ocoalele Silvice s-ar putea sa se stranga la punga in ceea ce priveste plata serviciilor de exploatare.

Ei nu vor mai avea posibilitatea sa vanda acest lemn. Este o supraconcurenta pe piata si atunci pretul serviciilor o sa scada foarte mult. Sunt in total 3.500-4.000 de firme de exploatare pe piata", a adaugat Dragoi.

"Masura ar putea scoate de pe piata foarte multe firme mici"

Desi subliniaza ca noua varinata a legii repara foarte multe din lipsurile vechiului Cod Silvic, reprezentantii ONG-urilor de mediu atrag atentia asupra altor pericole pe care le genereaza propunerea ministerului.

"Legea contine si alte modificari care cel putin teoretic ar duce, intr-adevar la reducerea taierilor ilegale. Pe de alta parte, din punct de vedere administrativ ar putea sa creeze alte probleme cum ar fi capacitatea de exploatare pe care o au Ocoalele Silvice sau ar putea sa creeze un monopol pe piata lemnului avand in vedere ca piata lemnului in Romania nu este una foarte echilibrata.

O masura de genul acesta ar putea scoate de pe piata foarte multe din firmele mici din Romania", a declarat Radu Vlad reprezentant al World Wide Fund (WWF), organizatie mondiala de protejare a mediului pentru Business24.

Defrisarile ilegale au adus Romaniei pierderi de 5 miliarde de euro

Reprezentantul WWF a adaugat ca impact este propunerea cu care a venit ministerul sa nu se mai exploateze lemnul adica Ocoalele Silvice sa vand lemnul numai prin prestari din depozit sau de la drumul auto.

"Aceasta este masura prin care ministerul considera ca se vor reduce taierile ilegale. Noi spunem ca nu este suficient atat. Trebuie prezentate solutii clare pentru ca masurile astea pot sa duca si la reducerea taierilor ilegale, insa pot duce si la dezechibre care vor avea un impact economic si social mult mai mare: crearea de monopoluri, reducerea angajatilor in domeniul forestier si altele", a explicat Radu Vlad.

Romania a pierdut 5 miliarde de euro din defrisari ilegale

Potrivit unui studiu realizat de Curtea de Conturi, volumul total al taierilor ilegale din fondul forestier in perioada 1990-2011 este de 5 miliarde de euro si acopera o suprafata de peste 366.000 hectare.

"In perioada 1990-2011, volumul taierilor ilegale din padurile Romaniei s-a mentinut, cu unele fluctuatii anuale, la un nivel extrem de ridicat, cele mai afectate de acest flagel fiind padurile aflate in proprietatea statului(...). Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace in Romania, se taie peste 3 ha de padure in fiecare ora.

In Romania se taie zilnic 41 hectare de padure

Din datele/informatiile prezentate de RNP-Romsilva, rezulta ca zilnic se exploateaza, in medie 41 ha, din care o mare parte o reprezinta taierile nelegale/furturile. Volumul total al taierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat si privata in perioada 2005-2011 este, potrivit datelor puse la dispozitie de Ministerul Mediului si RNP Romsilva de 633.500 m.c.

Avand in vedere volumul mediu de 217 metri cubi lemn/ha, rezulta ca in perioada analizata s-a taiat/defrisat ilegal padurea pe o suprafata de 291.932 hectare", se spune in raport.

#Codul Silvic 2013, #modificari Codul Silvic, #noul Cod Silvic Romania, #principalele modificari Codul Silvic , #Politica interna