New York Times: Protestele din Romania castiga in forta

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 11:30
1173 citiri
New York Times: Protestele din Romania castiga in forta

Mii de protestatari s-au reunit joi in capitala Romaniei pentru a cere inlaturarea guvernului si alegeri anticipate, in contextul in care o saptamana de demonstratii impotriva masurilor de austeritate cu bataie lunga si anii de reforme dificile par sa castige in forta, comenteaza The New York Times in editia de joi.

Frustrarile economice s-au revarsat pe strazi in Romania, la fel ca in Spania si Grecia. Protestatarii din Piata Universitatii, din centrul Bucurestiului, au scandat lozinci in care au cerut demisia presedintelui Traian Basescu si a aliatului sau, premierul Emil Boc.

Ziarul mentionat aminteste de demisia popularului Raed Arafat si reinstalarea sa in functie saptamana aceasta, precizand ca propunerea controversata a guvernului de a privatiza partial sistemul medical de urgenta a fost pusa la sertar pentru moment, insa protestele au continuat.

Protestatarii si-au focalizat o mare parte din furie asupra lui Traian Basescu, al carui stil de conducere a fost amplu criticat ca fiind din ce in ce mai autoritar. Ei au mentionat reducerea salariilor bugetarilor, pensiile inghetate s cresterea TVA, precum si ceea ce a au apreciat ca este coruptia adanc inradacinata si sentimentul mai larg ca guvernul si-a servit doar interesele proprii si pe cele ale celor mai bogati.

Multe teme generale similare au fost exprimate si de demonstranti din tari ca Israel si India, de la "indignados" din Spania pana la protestele "Occupy Wall Street", care au inceput la New York si s-au raspandit in intreaga lume.

In Romania, mass-media au relatat ca tulburarile s-au extins in ultima saptamana in aproximativ 60 de orase la nivel national. Aproximativ 7.000 de oameni au participat joi la un miting la Bucuresti, organizat de Partidul National Liberal de opozitie, potrivit Ministerului de Interne, in timp ce multimea prezenta in piata centrala mai tarziu s-ar fi cifrat la aproximativ 1.500 de persoane.

#proteste Romania New York Times, #miting Bucuresti articol New York Times , #Politica interna