Maria Barna: Reducerea CAS trebuie sa fie prioritara pe agenda Guvernului

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 19:28
1476 citiri
Maria Barna: Reducerea CAS trebuie sa fie prioritara pe agenda Guvernului

Reducerea CAS pentru angajator, dar si pentru angajat, este o masura necesara, care trebuie sa fie prioritara pe agenda Guvernului, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Maria Eugenia Barna.

Deputatul UNPR a subliniat ca Romania trebuie sa stimuleze crearea de noi locuri de munca si sa creasca rata de ocupare, in acest sens fiind necesara dezvoltarea antreprenoriatului autentic.

"Solutia pentru Romania este sa stimuleze crearea de noi locuri de munca, sa crestem rata de ocupare de la 57%, cat este in prezent, la 70%, potrivit prevederilor Tratatului de la Lisabona. In acest sens, singura sursa pentru crearea de noi locuri de munca o reprezinta dezvoltarea antreprenoriatului autentic. Una din masuri o reprezinta scaderea costului fortei de munca. Reducerea CAS pentru angajator, dar si pentru angajat, este o masura necesara, care trebuie sa fie prioritara pe agenda Guvernului", a precizat Barna.

Referindu-se si la masura reintregirii salariilor bugetarilor, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a subliniat ca datele economice permit luarea in calcul a revenirii salariilor din sectorul bugetar la nivelurile avute inainte de taierea cu 25%, fara sa aiba loc o "chirurgie bugetara" si, in acelasi timp, cu incadrarea in bugetul pe 2012 aprobat de Parlament. "Datele economice de care dispunem ne permit astazi sa luam in calcul o asemenea masura fara sa facem 'chirurgie bugetara' si sa ne putem incadra in bugetul pe care l-am aprobat in Parlament pentru anul 2012", a precizat Maria Eugenia Barna.

In ceea ce priveste Legea responsabilitatii fiscal bugetare, deputatul UNPR a precizat ca aceasta permite clauze derogatorii. Astfel, in situatia schimbarii Guvernului, acesta poate, prin noul program de guvernare, sa solicite Parlamentului, prin Ministerul Finantelor Publice, modificarea Strategiei fiscal - bugetare.

In opinia Eugeniei Barna, reintregirea salariilor din sectorul bugetar este o masura rationala, normala, iar banii trebuie dati inapoi. In plus, aceasta masura va duce la relansarea consumului, dar si la imbunatatirea nivelului de trai. "Consider ca este o masura rationala, normala si ca trebuie dati inapoi banii oamenilor. In acelasi timp, reintregirea salariilor va avea efecte imediate, din punct de vedere economic, prin relansarea consumului dar si social, prin imbunatatirea nivelului de trai", a precizat presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci.

In plus, dupa parerea Mariei Eugenia Barna, aceasta masura trebuie dublata in viitor de altele complementare. "Ma refer la un alt indicator care va trebui analizat in perioada urmatoare si anume costul unitar al muncii. Este necesar sa ne aplecam mai mult asupra acestui indicator macroeconomic si sa luam decizii care sa genereze prosperitate potentiala. Ambele subiecte s-au aflat pe agenda discutiilor pe care le-am purtat in cadrul Comisiei de buget - finante cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, subiecte pe care le vom relua in cadrul intalnirii programate in luna aprilie", a subliniat deputatul UNPR.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la un post de televiziune, ca salariile bugetarilor ar trebui sa se majoreze cu 15%, astfel incat acestea sa revina la sumele de dinainte de aplicarea masurilor de austeritate in 2010. "Circa 15%, ca sa se revina la salariile anterioare", a spus Basescu, duminica, la Pro Tv, intrebat ce procent ar trebui aplicat reintregirii salariale. Presedintele a mai precizat ca banii respectivi vor fi luati din veniturile bugetului de stat.

#reducere CAS 2012, #reducere CAS crestere locuri munca, #Maria Barna reducere CAS , #Politica interna