Guvernul: TVA-ul va deveni cheltuiala deductibila pentru proiectele cu fonduri europene

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 22:45
2352 citiri
Guvernul: TVA-ul va deveni cheltuiala deductibila pentru proiectele cu fonduri europene

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotarare prin care TVA-ul devine cheltuiala eligibila pentru rambursare din fondurile comunitare de la 1 ianuarie 2012, existand posiblitatea ca unele programe sa fie exceptate de la aceasta facilitate.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a apreciat ca actul normativ adoptat de catre Executiv va conduce la cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor comunitare prin faptul ca TVA devine eligibila, iar efortul financiar al celor care beneficiaza de fondurile de coeziune ale Uniunii Europene va fi mai redus. "Ajutam beneficiarii, fie publici, fie privati, sa-si acopere aceste cheltuieli si, de multe ori, sunt proiecte blocate pentru ca, de exemplu, sunt dificultati pentru autoritatile locale, in a plati TVA-ul", a declarat Orban.

Acesta a precizat ca HG-ul va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012, iar prevederile sale nu vor putea fi aplicate retroactiv. Un rol important in aplicarea actului normativ va reveni Ministerului de Finante care va trebui sa verifice si cererile de rambursare a taxei pe valoare adaugata. "Ministerul Finantelor Publice are sarcini in plus sa verifice in ce masura cererile de rambursare au asemenea cheltuieli eligibile incluse (...) Pentru ANAF este o sarcina in plus, una deloc simpla, dar ne bucuram ca exista disponibilitatea necesara", a spus Leonard Orban.

Pe de alta parte, fiecare minister va trebuie sa decida pana la finele acestui an daca programele pe care le gestioneaza au de castigat sau de pierdut prin aceasta hotarare, in al doilea caz putand cere sa fie exceptate. "In momentul in care TVA-ul devine eligibil, dimensiunea programelor se micsoreaza si atunci vor fi mai putin proiecte sustinute din fonduri comunitare si de aceea fiecare autoritate de management isi va face o analiza proprie si vom supune aprobarii Guvernului, daca este cazul, exceptari de la aplicarea HG, fie ca vorbim de exceptari pe intregi programe operationale sau doar parti din ele", a explicat ministrul Afacerilor Europene.

Orban a aratat ca rambursarea TVA din fonduri europene va face, in cazul Programului Operational de Transport, ca anumite proiecte sa nu mai poata fi finantate din bani europeni in actualul cadru financiar european, motiv pentru care a fost lasata posibilitatea exceptarii, la cererea ministerelor. "Pot sa dau si alte exemple de programe sau axe intregi deja supracontractate. Atunci se va pune o problema foarte serioasa, aceea ca unele contracte deja incheiate vor trebuie sa fie eliminate ca proiecte finantate cu bani europeni", a estimat Orban.

Totusi, ministrul s-a aratat increzator ca toate programele vor avea TVA eligibil, cu exceptia trasnporturilor si a unor parti din Programul de Dezvoltare a Resurselor Umane. "Exista o discutie privind Programul Operational Regional unde este problema supracontractarii si acolo va trebui sa vedem in ce masura chestiunea va putea fi rezolvata printr-o realocare de fonduri de la alte programe operationale", a mai spus Leonard Orban adaugand ca realocarea intre programe va trebuie sa obtina si acceptul Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#TVA rambursabil fonduri europene, #cheltuiala deductibila TVA fonduri europene , #Politica interna