Guvernul renegocieaza privatizarile cu noua echipa FMI

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 18:30
1435 citiri
Guvernul renegocieaza privatizarile cu noua echipa FMI

Ministerul Economiei va renegocia cu noua conducere a misiunii FMI, care va veni in Romania la finele lunii aprilie, lista companiilor de stat care vor fi scoase la privatizare si procentul de actiuni care va fi vandut, au declarat miercuri surse din Ministerul Economiei.

Misiunea FMI va avea o noua conducere la urmatoarea vizita, dupa ce mandatul lui Jeffrey Franks a expirat.

"Vom renegocia cu noua echipa lista companiilor care vor fi privatizate, precum si ce procent din fiecare companie vom vinde", au spus sursele mentionate.

Potrivit ultimei scrisori de intetie agreate de Guvern si FMI, primul val de privatizari include Oltchim (vanzarea participatiei statului cu investitor strategic), Cupru Min (vanzare integrala), Transelectrica si Transgaz (cate 15% prin oferta secundara). Acestea trebuie privatizate pana la finele lunii aprilie 2012.

Al doilea grup este format din Posta Romana (privatizarea unui pachet minoritar), Romgaz (oferta initiala pentru 15%), Electrica Serv (pachet majoritar) si TAROM (oferta initiala pentru 20%). Pentru acestea trebuie numit un consultant pana la finele lunii aprilie.

De asemenea, vor fi listate la bursa pachete de 15% din companiile de distributie a energiei Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord.

Urmeaza apoi Hidroelectrica si Nuclearelectrica (IPO pentru 10% din fiecare), Electrica Furnizare si CFR Marfa (privatizarea pachetului majoritar la ambele).

Pana la finele anului 2012/inceputul anului 2013, mai trebuie vandute noile complexuri Hunedoara si Oltenia, precum si Electrocentrale Bucuresti, toate trei urmand sa fie privatizare cu un investitor strategic, adica statul va ceda pachetul majoritar.

#Ministrul Economiei negocieri FMI, #privatizari romania, #privatizare companii stat negocieri FMI , #Politica interna