Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul da drumul jocurilor de noroc online, odata cu infiintarea Oficiului pentru Jocuri

Guvernul da drumul jocurilor de noroc online, odata cu infiintarea Oficiului pentru Jocuri


Guvernul va autoriza operatori locali de jocuri de noroc si pariuri online, odata cu infiintarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, institutie care va asigura si suportul tehnic pentru astfel de activitati, statul estimand ca va realiza venituri suplimentare pentru buget.

"Pana in prezent, desi exista cadrul legal de autorizare si desfasurare a activitatii de jocuri de noroc online, nu a fost acordata nicio autorizatie de operator de monitorizare si raportare.

De asemenea, nu a fost identificata o autoritate sau o institutie de stat careia sa-i fie atribuite competentele de monitorizare si raportare pentru jocurile de noroc on-line. Modelul implementat in o serie de state membre ale Uniunii Europene, care exploateaza cu succes jocurile de noroc, este cel al autoritatii de monitorizare si raportare pentru jocurile de noroc", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta privind infiintarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Cu alte cuvinte, statul va investi in crearea infrastructurii pentru monitorizarea jocurilor de noroc, intrucat nicio companie privata nu a fost atrasa de aceasta activitate.

Noua entitate va asigura autorizarea, supravegherea si monitorizarea, inclusiv tehnica, a tuturor tipurilor de jocuri de noroc reglementate de legislatia in vigoare, inclusiv jocurile si pariurile online si jocurile tip bingo transmise prin televiziuni sau internet. Guvernul a revenit asupra deiciziei de a interzice jocurile tip Bingo televizate, pe care le-a interzis la jumatatea anului trecut.

Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, in subordinea Guvenului

Oficiul National pentru Jocuri de Noroc se va infiinta in subordinea Guvernului, va avea patrimoniu si buget propriu, finantat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, precum si din fondul de stimulente constituit cu destinatie speciala.

Oficiul constituie lunar un fond de stimulente cu destinatie speciala prin retinerea unei cote de 20% din sume reprezentand valoarea amenzilor stinse prin incasare, 20% din sume reprezentand valoarea bunurilor confiscate cu titlu definitiv si valorificate sau 25% din sumele incasate pentru prestatiile catre organizatorii de jocuri de noroc on-line.

Presedintele Oficiului pentru jocuri, secretar de stat

Institutia va fi condusa de un Comitet de Supraveghere format din 9 membri, 2 executivi (presedintele si vicepresedintele) si 7 neexecutivi, care vor fi numiti prin decizia prim-ministrului pana la 15 aprilie.

Presedintele are rang de secretar de stat si este propus si numit direct de premier. Vicepresedintele are rang de subsecretar de stat si este propus de ministrul Finantelor.

Ceilalti membri vor fi propusi de presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, ministrul Afacerilor Interne, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, secretarul General al Secretariatului General al Guvernului, ministrul Culturii si ministrul Finantelor Publice.

Bugetul pus la bataie: 87 milioane lei

Membrii comitetului nu pot ocupa functii in structurile sau organele de conducere ale partidelor politice.

"Oficiul se infiinteaza cu un numar maxim de 200 de posturi, prin diminuarea corespunzatoare a numarului de posturi aprobat pentru Ministerul Finantelor Publice acest numar putand fi modificat ulterior cu incadrarea in numarul total de posturi atribuit Secretariatului General al Guvernului, prin hotarare a Guvernului", se arata in proiectul de lege.

Potrivit notei de fundamentare publicate de MFP, statul estimeaza ca dupa modificarea legislatiei si infiintarea ONJN se va realiza la buget un supliment de venituri de 87 milioane lei in acest an si cate 117 milioane lei in fiecare din urmatorii cinci ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2469 ori