Guvernul a avizat pachetul de masuri fiscale: Noi taxe pentru companii si cresterea salariului minim

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 17:16
2491 citiri
Guvernul a avizat pachetul de masuri fiscale: Noi taxe pentru companii si cresterea salariului minim

Guvernul a avizat pachetul de masuri fiscale, prin care sunt introduse noi taxe pentru companii si care extinde impozitarea in agricultura pentru persoane fizice.

De asemenea, Guvernul a avizat si noile modificari ale Codului fiscal, care prevad cresterea salariului minim si indexarea pensiilor, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Deciziile au fost luate in sedinta speciala de marti a Guvernului.

Punctul de pensie va creste cu 30 de lei, pana la 762 de lei, iar salariul minim pe economie va ajunge, intr-o prima faza, la 750 de lei, de la 1 februarie 2013, urmand sa creasca pana la 800 de lei, incepand cu luna iulie.

Impozitul pe venit, obligatoriu pentru IMM-uri

Companiile mici si mijlocii vor fi obligate, de la 1 februarie, sa plateasca impozit pe venituri. Potrivit legislatiei in vigoare, IMM-urile plateau la stat, in mod optional, un impozit de 3 procente din veniturile realizate daca acestea ajungeau la pragul de 100.000 de euro.

In plus, compania trebuia sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa aiba intre 1 si 9 salariati, nu trebuia sa aiba activitati in domeniul bancar, al asigurarilor, pietei de capital, jocurilor de noroc, consultantei sau managementului.

Incepand cu luna februarie, toate companiile mici si mijlocii care realizeaza venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 de euro, indiferent de numarul de angajati sunt obligate sa plateasca impozit.

Codul Fiscal se modifica: Impozitul pe venit, obligatoriu la IMM-uri

Nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultura

In agricultura sa va introduce un impozit diferentiat. Practic, producatorii de cereale persoane fizice cu mai putin de doua hectare nu vor fi impozitati, ca si pana in prezent, cei care detin intre doua si cinci hectare si care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plati 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plateau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxati cu 84,94 lei pe hectar.

Guvernul vrea un nou sistem de impozitare a agricultorilor: Care sunt efectele?

Nu vor plati impozit agricultorii care au maximum 10 ovine si caprine, 3 vaci, 6 porci, 100 de pasari sau familii de albine, 1,5 hectare de pomi frunctiferi sau flori.

Gigantii din energie vor plati taxe suplimentare

Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Taxa va intra in vigoare la 1 februarie si va fi aplicata pana la finele anului 2014.

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

In opinia actualului ministru, o astfel de taxa se justifica deoarece producatorii vor obtine un venit pentru care vor beneficia de liberalizarea preturilor, fara sa fi efectuat investitii noi.

Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care produc gaze in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe impozite Romania 2013, #taxe guvern Romania 2013, #taxe guvern Ponta 2013 , #Politica interna