Financial Times: Romania, o incurcatura balcanica

Luni, 13 August 2012, ora 11:15
1593 citiri
Financial Times: Romania, o incurcatura balcanica

Lupta politica de la Bucuresti a relansat dezbaterea despre extinderea Uniunii Europene si a relevat continuarea controlului detinut de fosta elita comunista, comenteaza publicatia Financial Times pe pagina sa de Internet, intr-o ampla analiza.

Aparuta dupa ce premierul Ungariei Viktor Orban a fortat crearea din 2010 a unei noi ordini constitutionale extrem de criticata, rabufnirea din Romana reflecta cum unele foste membre ale blocului estic inca se lupta cu demonii din era comunista. Aceasta arata ca adoptarea a mii de pagini de legislatie europeana nu poate transforma peste noapte cultura politica si ca progresele democratice obtinute cu greu pot regresa, scrie Financial Times.

Criza de la Bucuresti a relansat, de asemenea, dezbaterea asupra deciziei politizate de a accepta Romania si Bulgaria in UE in 2007, desi reformele erau in urma celor opt stat foste comuniste, care au aderat in 2004.

Totusi, faptul ca unele mecanisme mandatate de UE in Romania au inceput sa functioneze intr-un tarziu - in special in lupta impotriva coruptiei - ar putea, paradoxal, sa fi contribuit si la declansarea certurilor politice. Exista semne, spun unii analisti, ca lupta impotriva coruptiei loveste in legaturile dintre politica si bani, care au caracterizat perioada postcomunista, in special in Balcani.

"In ultimii 20 de ani, am avut o evolutie extrem de importanta: redescoperirea banilor", spune Dorel Sandor, analist politic. "Toate celelalte lucruri - libertate, competitie, democratie - sunt doar instrumente pentru a acumula putere si a face bani", afirma el.

Democratie si nu prea

In Romania, ca in multe state postcomuniste, construirea unei democratii de piata s-a amestecat cu o lupta pentru controlul fostei proprietati de stat, prin privatizari deseori denaturate si pentru contracte guvernamentale lucrative si bani de la UE. Vechea nomenclatura sau elita comunista si securista, s-a numarat printre marii castigatori: a avut contracte si fonduri.

Partidele politice si media devin deseori instrumente ale acestor interese personale de imbogatire. Stelian Tanase, scriitor, spune ca 80 din 100 cei mai bogati romani au radacini in nomenclatura.

Fenomene similare au provocat reactii violente in alte parti, deseori de la partide ascunse sub haine conservator-patriotice si care au folosit tactici care fac democratiile vestice sa paleasca. In Polonia, in prezent probabil cel mai de succes stat postcomunist din Europa, Partidul Lege si Justitie al gemenilor Kaczynski a detinut puterea intre 2005 si 2007 promitand sa curete retelele postcomuniste. In Ungaria, partidul Fidesz al lui Viktor Orban spune ca urmareste sa finalizeze o schimbare sistematica inceputa dupa 1989, dar in prezent blocata.

Actuala lupta din Romania are asemanari cu dispute din alte parti ale Europei, intre un presedinte pro-austeritate si un guvern care spune ca vrea sa stimuleze cresterea si crearea de locuri de munca, noteaza publicatia mentionata. Insa acest lucru are loc intr-o cultura politica nedisciplinata, cu o constitutie depasita, care defineste prea vag responsabilitatile politice.

Indiferent daca CCR va valida sau nu referendumul de demitere a lui Traian Basescu, viitorul este incert. Romania s-ar oputea confrunta cu o coabitare turbulenta timp de doi ani, presupunand ca actualul guvern va castiga alegerile parlementare din noiembrie, in contextul in care scrutinul prezidential va avea loc abia in 2014.

Insa criza ar putea pur si simplu sa alimenteze dezamagirea fata de o elita politica, vazuta ca fiind mai interesata in a se certa, decat in a rezolva probleme. Unii romani spun ca sistemul politic trebuie reinnoit, cu aparitia de noi partide, mai scrie Financial Times.

Wall Street Journal: Situatia din Romania, o problema nerezolvata a UE

#democratie Romania, #romania uniunea europeana, #Romania Financial Times , #Politica interna