Factura importurilor, incarcata de cresterea pretului la gaze

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 08:00
1881 citiri
Factura importurilor, incarcata de cresterea pretului la gaze
Pretul gazelor naturale incarca factura importurilor Romaniei / Sursa foto: ghimpele.ro

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, spune ca reducerea deficitului de cont curent este mai importanta chiar decat reducerea deficitului bugetar. In conditiile in care Romania importa mai multe materii prime decat exporta, iar pretul acestora a crescut, misiunea devine si mai grea.

Seful statului spunea, la sfarsitul lunii trecute, ca este mai important pentru Guvern sa gaseasca solutii pentru reducerea deficitului de cont curent, prin cresterea exporturilor. Misiunea Executivului devine mai dificila, in conditiile in care statul roman importa mai mult decat exporta.

Pretul materiilor prime a crescut ca urmare a extinderii crizei datoriilor din zona euro si pe fondul ingrijorarii ca economia Chinei a intrat intr-un declin. In topul cresterilor de preturi se numara si gazele naturale, una dintre principalele materii prime importata de Romania.

Tarifele aplicate gazelor naturale lichefiate (GNL) au inregistrat, anul trecut, cele mai mari cresteri. In ceea ce priveste evolutia pentru anul acesta, analistii estimeaza ca pretul gazelor naturale va continua sa creasca. Specialistii citati de MSN Money mentioneaza ca unul dintre motivele care sta la baza acestei evolutii consta in cresterea surselor de cerere interna.

Daca pretul gazelor naturale va continua sa creasca, importurile Romaniei vor fi din ce in mai scumpe. Directorul de comercializare Romgaz Medias, Dumitru Chisalita, preciza, anul trecut, ca statul roman a importat, in intervalul 2004-2010 gaze in valoare de peste 8,5 miliarde dolari.

Oficialul Romgaz adauga ca suma este una "foarte foarte mare" si atragea atentia ca importul de gaze va cotinua, cel putin pana in 2020. Pe de alta parte, statul roman trebuie sa isi creasca exporturile, daca vrea sa rezolva problema deficitului de cont curent.

Reducerea deficitului de cont curent, mai importanta decat reducerea deficitului bugetar

Presedintele Traian Basescu atragea atentia, la randul sau, ca reducerea deficitului de cont curent prin cresterea exporturilor este un obiectiv chiar mai important decat reducerea deficitului bugetar.

"Trebuie sa nu uitam ca diferenta dintre exporturi si importuri este cea care ne-a dus in pragul colapsului in 2009. Contributia exportatorilor la reducerea deficitului de cont curent este o mare realizare pentru ca, in opinia mea, reducerea deficitului de cont curent este chiar mai importanta decat deficitul bugetar", spunea, la sfarsitul lunii decembrie, seful statului.

Presedintele Basescu mai adauga ca in viitor, Guvernul ar trebui sa dezvolte politici care sa duca la exporturilor, pentru ca "tara nu va fi performanta pana nu exista un echilibru intre exporturi si importuri", explica Traian Basescu.

Gazele naturale nu sunt singurele care ar putea incarca factura de plata a Romaniei. Printre materiile prime care s-ar putea scumpi, anul acesta, se mai numara ingrasamintele chimice si orezul.

Pe de alta parte, costul boabelor de cacao a inregistrat un declin cu 28% din cauza semnalelor ca primul producator mondial, Coasta de Fildes, va majora livrarile. Cotatiile bumbacului s-au diminuat cu 43%, din cauza cresterii productiei si a cererii slabe.

Cuprul, considerat adesea ca fiind un indicator al activitatii economice si folosit in constructiile auto si de cladiri, a consemnat primul declin de dupa 2008. China este cel mai mare consumator de cupru, aminteste Bloomberg.

In luna noiembrie, Romania si-a majorat valoarea importurilor de marfuri, pana la 3,74 miliarde de euro, cu 9,7% mai mult decat in luna similara din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) . Romania a importat in ianuarie-noiembrie cu 17,8% mai mult decat in perioada similara din 2010, respectiv de 50,39 miliarde euro, si a exportat cu 22,5% mai mult, de 41,75 miliarde euro.

Deficitul comercial al Romaniei s-a stabilit la 8,64 miliarde de euro, in primele 11 luni din 2011, in scadere cu 0,5% fata de aceeasi perioada din 2010, mai arata datele INS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere pret gaze, #romania import gaze, #factura gaze, #Romania importuri , #Politica interna