Europarlamentar PSD: Romania este tara cu cea mai saraca populatie din UE si cu cei mai bogati politicieni

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 20:33
13659 citiri
Europarlamentar PSD: Romania este tara cu cea mai saraca populatie din UE si cu cei mai bogati politicieni
Foto: Facebook / Catalin Ivan

Romania este tara cu cea mai saraca populatie din Uniunea Europeana si poate cu cei mai bogati politicieni, a declarat, vineri, europarlamentarul Catalin Ivan, intr-o conferinta de presa organizata de RoAction.

"Ma intereseaza prea putin cine ajunge la puscarie si cati ani sta acolo. Ma intereseaza ca banii furati sa fie recuperati si aici am o initiativa in Parlamentul European pe recuperarea banilor scosi in afara UE.

Efectele sunt multiple. Vorbim de tara cu cea mai saraca populatie din UE si poate cu cei mai bogati politicieni. Vorbim de efecte sociale foarte grave. Vorbim de lipsa banilor pentru scoli, spitale, investitii, categorii tot mai defavorizate, de o depopulare a Romaniei.

In acest moment, procesul de depopulare este cel mai grav din UE sau chiar din lume in acest moment, dupa tarile care sunt in conflict. In afara de tarile unde exista un razboi civil sau sunt angrenate intr-un razboi cu alte state, din Romania pleaca cei mai multi cetateni. In fiecare ora pleaca 9 romani, sau ceva de genul acesta", a spus Ivan, care este si cofondator al ONG-ului RoAction.

El a precizat ca in Romania exista o coruptie endemica.

"Avem lucratorii cei mai prost platiti din toata UE. Avem sindicate carora li s-a amputat capacitatea de a negocia contracte colective de munca printr-o lege data de Parlamentul Romaniei in 2010, dar care nici pana astazi nu a fost reparata. Daca ar fi sa aratam o singura cauza, sa punem o singura eticheta cum s-a ajuns aici, nu exista decat una: coruptia endemica", a precizat europarlamentarul.

De asemenea, el a mentionat ca in Portugalia s-au interzis actiunile la purtator, printr-o lege sustinuta de toate partidele.

Conform unui comunicat al ONG-ului, in plin proces de tranzitie spre o democratie consolidata, la zece ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania se afla in plin razboi contra coruptiei endemice.

"In zona administratiei Statului se fura cu milioanele de euro (contracte supraevaluate cu statul, prin offshore-uri, export de profituri, falimente si insolvente provocate intentionat, evaziune fiscala). Cele mai multe contracte cu statul (inclusiv fonduri europene) sunt atribuite prin licitatii in cel mai bun caz suspecte, in stransa legatura cu finantarea partidelor politice si a politicienilor aflati in fruntea acestora.

In Romania, conform datelor de la ONRC, la ora actuala functioneaza 384 de astfel de societati care au actiuni la purtator, iar cele mai multe sunt conectate la banii publici.

In ultimii zece ani, aceste companii au incheiat contracte de miliarde de euro cu Statul Roman. De aici se naste intrebarea: de ce si-ar dori cineva cinstit sa isi ascunda identitatea, mai ales in contractele cu Statul?", mentioneaza sursa citata.

Potrivit RoAction, unul dintre mijloacele cele mai eficiente de a deturna bani publici se face prin societati comerciale suspectate ca ar apartine (prin detinerea de actiuni la purtator) unor politicieni cu rang inalt in aparatul administrativ.

"De aceea, prima actiune majora a RoAction este tocmai sprijinirea unei initiative cetatenesti de interzicere completa a actiunilor la purtator pe intreg teritoriul Romaniei. In acest moment initiativa legislativa este publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, iar urmatorul pas este strangerea numarului necesar de semnaturi din partea cetatenilor romani pentru ca proiectul sa intre obligatoriu in dezbaterea Parlamentului", se mai arata in document.

RoAction este o organizatie non-guvernamentala organizata pe principiile grupurilor de lucru tip think tank si are ca obiectiv generarea de politici publice, exemple de bune practici, analize. Toate acestea sunt guvernate de principiul transparentei, legalitatii si al egalitatii de sanse.

#coruptie endemica Romania , #Politica interna