Cum poate anula Banca Centrala a Americii majorarile de salarii din Romania

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 15:00
2997 citiri
Cum poate anula Banca Centrala a Americii majorarile de salarii din Romania
Foto: Admiral Markets

Guvernul ar putea fi pus in situatia dificila de a anula unele dintre masurile adoptate pentru 2016: salariile ar putea fi reduse, scaderile de impozit ar putea sa disapra, iar nivelul taxelor ar putea creste de la anul.

Dupa 7 ani de dobanzi zero, miercuri 16 decembrie 2015, Banca Centrala a Americii ar putea creste dobanda de referinta si ar putea declansa o perioada de criza in pietele financiare internationale cu efecte negative si asupra Romaniei, se arata intr-o analiza Admiral Markets.

Bugetul Romaniei pentru anul 2016 este construit pe cateva premize importante, toate foarte optimiste: crestere economica de 4,1%, un curs mediu Eur/Ron de 4,4 si un deficit de 2,8% din PIB. Este cat se poate de clar faptul ca este un buget optimist, care este construit pe un scenariu pozitiv pentru economie. Altfel spus, Romania si-a facut un plan de cheltuieli pentru niste bani pe care ii va obtine intr-un caz fericit. Ce se va intampla insa daca scenariul optimist nu se adevereste?

Daca la anul Romania nu va creste cu 4,1%, daca cursul nu va fi stabil, daca dobanzile nu vor creste sau daca incasarile la buget nu vor fi cele preconizate, atunci guvernul se va gasi intr-o postura foarte delicata. Deficitul ar putea sari bine de 3%, ceea ce inseamna ca in partea a doua a anului nota de plata va fi mai mare decat banii din buzunar.

Cu alte cuvinte, daca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, in partea a doua a anului 2016 guvernul va trebui sa reduca cheltuielile si sa "stranga cureaua".

Riscurile externe - principala problema a Romaniei

Toate previziunile guvernului sunt realizabile, insa se bazeaza pe o premiza simpla: economia europeana va avea o evolutie stabila si pozitiva. Insa, saptamana aceasta Banca Centrala a Americii ar putea adopta o decizie istorica ce va destabiliza pietele financiare in 2016: prima majorare a dobanzii de referinta dupa o perioada de dobanzi zero de aproape 7 ani.

Pe termen lung, majorarea dobanzilor (normalizare) este un proces natural, pozitiv si de insanatosire a pietelor financiare. Dobanda zero practicata in prezent (nu doar de SUA) NU este ceva natural si este un "medicament" cu efecte secundare pe termen lung. Renuntarea la dobanzile zero inseamna scaderi in pietele financiare, inseamna risc, inseamna miscari negative.

Ganditi-va la un pacient care s-a obisnuit cu morfina. Este evident ca pe termen lung dependenta va genera probleme si ea trebuie eliminata, dar pacientul se va opune. Pentru el renuntarea la morfina (dobanzi zero) este dureroasa pe termen scurt.

Renuntarea la dobanzi zero ar putea fi tema principala a anului 2016 insa, acest lucru s-ar putea produce intr-un moment nefavorabil pentru guvernul actual. Renuntarea la dobanzi zero ar putea da peste cap planurile Guvernului Romaniei si ar putea sa forteze ajustari bugetare in partea a doua a anului.

Asta inseamna ca unele dintre masurile adoptate acum (cresteri salariale, reduceri de taxe) ar putea sa fie abandonate la anul.

Radu Ciofu, analist financiar Admiral Markets

#crestere dobanda FED, #risc valutar 2016 , #Politica interna