Codul Fiscal modificat: Statul vrea sa obtina inca 362,3 milioane lei

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 14:55
1550 citiri
Codul Fiscal modificat: Statul vrea sa obtina inca 362,3 milioane lei

Statul estimeaza ca va obtine suplimentar 362,3 milioane lei in 2012, respectiv 0,062% din PIB, in urma modificarii Codului Fiscal, se arata in nota de fundamentare a Proiectului de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal.

Astfel, modificarea Codului Fiscal va aduce in plus la bugetul general consolidat 16 milioane de lei din impozit pe venit, respectiv 0,003% din PIB si 346,3 milioane de lei din accize, reprezentand 0,059% din PIB.

Ministerul Finantelor justifica, printre altele, schimbarea Codului Fiscal pe baza necesitatii completarii legislatiei actuale cu reguli fiscale pentru contribuabilii care aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara incepand cu data de 1 ianuarie 2012.

Ministerul Finantelor: e necesara clarificarea tratamentului fiscal in cazul contribuabililor inactivi

Totodata, MFP precizeaza necesitatea clarificarii tratamentului fiscal aplicabil contribuabililor declarati inactivi si celor a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata, precum si necesitatea implementarii unor masuri de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor in cazuri justificate, pentru a reduce numarul foarte mare al persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, dar care ori nu desfasoara nicio activitate, ori nu depun deconturi de TVA la termenele prevazute de lege.

De asemenea, este specificata necesitatea acordarii deductibilitatii limitate in cazul cheltuielilor privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate, care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu anumite exceptii prevazute de lege.

Se impune revizuirea legislatiei in cazul contributiilor sociale obligatorii

Documentul mentioneaza si necesitatea alinierii la acquis-ul comunitar a prevederilor nationale referitoare la taxarea inversa pentru deseuri in vederea diminuarii fenomenelor de evaziune fiscala, precum si necesitatea reglementarii unui sistem simplificat de impunere a veniturilor realizate de catre persoanele fizice - proprietari de camere inchiriate in scop turistic.

In document se mai mentioneaza ca se impune revizuirea sistemului actual de impunere a veniturilor obtinute de persoanele fizice din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, in sensul simplificarii acestuia, necesitatea simplificarii si unificarii legislatiei si administrarii contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice, precum si necesitatea eliminarii dificultatilor de natura tehnica aparute in aplicarea actului normativ supus modificarii si completarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#modificare cod fiscal, #stat bani suplimentar , #Politica interna