Ce scrie presa internationala despre "razboiul" dintre USL si Traian Basescu

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 10:44
1309 citiri
Ce scrie presa internationala despre "razboiul" dintre USL si Traian Basescu

Presa internationala aloca spatii largi "razboiului" dintre USL si presedintele Traian Basescu, ce a culminat marti cu inlocuirea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si a Avocatului Poporului, evocand si ingrijorarea unor politicieni straini.

Noua coalitie de centru-stanga aflata la putere in Romania a lansat marti o ofensiva in razboiul impotriva sefului statului, scrie agentia franceza AFP. France Presse citeaza analisti, potrivit carora demersul reprezinta un prin pas in planul USL de a-l destitui pe Traina Basescu, in urmatoarele zile. Media romana, citata de AFP, vorbeste de un "Blitzkrieg" pentru a prelua controlul asupra institutiilor conduse inca de opozitie, in timp ce mai multe ONG-uri, printre care Fundatia Soros, isi exprima ingrijorarea de mai multe saptamani in legatura cu "presiunile Guvernului asupra vocilor si institutiilor independente".

France Presse precizeaza ca Romania se confrunta cu o coabitare delicata de la inceputul lunii mai, cand USL a preluat puterea.

Stirea este preluata de majoritatea mediei francez, printre care TV5,care subliniaza ca Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, s-a declarat ingrijorata de atacurile vizand independenta Curtii Constitutionale.

Cu aceeasi informatie isi incepe materialul consacrat situatiei din Romania si Le Quotidien, din Luxembourg.

Portalul Romandie.com il citeaza pe presedintele roman, care a cerut puterii sa puna capat actiunilor impotriva institutiilor.

Cotidianul Le Monde comenteaza ca razboiul dintre coalitia de centru-stanga si Traian Basescu este unul deschis. Publicatia precizeaza ca majoritatea a negat informatiile potrivit carora ar intentiona sa ii inlocuiasca pe judecatorii Curtii Supreme.

Si Associated Press noteaza ca premierul Victor Ponta, al treilea aflat la conducerea tarii in decurs de un an, este implicat intr-o lupta politica dura cu rivalul sau politic, presedintele Traian Basescu. Agentia aminteste si de disputa dintre Basescu si Ponta in legatura cu cine ar trebui sa reprezinte Romania la summitul UE.

AP il citeaza pe ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gittenstein, care s-a declarat profund ingrijorat de orice tentativa de a ameninta independenta institutiilor democratice ale Romaniei.

Agentia Reuters apreciaza ca aceasta disputa politica a paralizat practic procesul decizional si intarzie reforme importante, convenite cu Fondul Monetar International. Reuters citeaza analisti potrivit carora actiunile USL ameninta statul de drept si separarea puterilor in stat.

Portalul Gulf Times subliniaza ca demersul puterii aminteste de situatia din Ungaria, unde premierul Viktor Orban si-a intensificat controlul asupra institutiilor, inclusiv asupra sistemului judiciar si presei, cu pretul izolarii internationale.

Radio Free Europe/Radio Liberty afirma ca demersul USL intervine dupa ce Curtea Suprema l-a condamnat pe fostul premier Adrian Nastase, mentorul lui Ponta, la doi ani de inchisoare. Masura a fost salutata pe plan international.

Potrivit postului de radio, Guvernul a fost criticat pe plan international pentru ca a incercat sa scoata Institutul Cultural Roman (ICR) de sub patronajul Presedintiei.

In plus, premierul, care si-a luat angajamentul sa conduca "cel mai onest guvern dupa 1989", se afla in centrul unui scandal de plagiat.

#presa internationala USL Basescu, #presa internationala revocari, #presa internationala instabilitate politica , #Politica interna