Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bugetul Ministerului Transporturilor, mai mare ca in 2011

Bugetul Ministerului Transporturilor, mai mare ca in 2011


Bugetul pentru 2012 al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a fost aprobat marti de comisiile reunite de industrii si servicii ale Senatului si Camerei Deputatilor, cu 21 voturi pentru si 6 impotriva

Bugetul MTI se ridica la 14,7 miliarde euro (3,4 miliarde euro), fata de 14,2 miliarde euro in 2011, din care 14,2 miliarde de lei de la bugetul de stat, restul reprezentand credite si finantari externe.

Pentru investitii sunt alocate 2,5 miliarde euro, ceea ce reprezinta 73,6% din buget. Bugetul pentru rutier se ridica la 1,83 miliarde euro, pentru metrou, la 266 milioane euro, pentru naval-204 milioane euro, pentru aviatie vor fi 48 miliaone euro, iar pentru companiile feroviare-990 milioane euro.

Bugetul pe 2012 al MTI, axat pe dezvoltarea coridoarelor paneuropene

Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca bugetul pe 2012 al MTI se va axa pe dezvoltarea coridoarelor paneuropene

"In 2012 ne vom axa pe coridoarele paneuropene si pe transferul unor volume de trafic de pe rutier pe feroviar si pe dezvoltarea portului Constanta. Cel mai important lucru este sa cheltuim banii de la UE, sa construim autostrazi si sa folosim banii pentru CFR", a precizat Boagiu

Potrivit acesteia, in 2011 sunt in executie 212 km de autostrada, iar alti 421 km urmeaza sa fie licitati, astfel incat in 2013 sa existe peste 550 de km de autostrada finalizati.

Boagiu se va asigura ca CFR Marfa nu-si va schimba obiectul de activitate

Boagiu a mai mentionat ca in 2012 vor fi modernizate 15 statii CFR, alte 5 vor fi reabilitate, iar la metrou vor fi modernizate 6 statii de pe magistralele M1 si M2.

Pe de alta parte, ministrul a raspuns la solicitarea membrilor comisiilor legata de privatizarea CFR Marfa, spunand ca se va asigura ca prin contract sa nu fie schimbat obiectul de activitate, iar compaia care o va prelua sa respecte acordurile internationale la care Romania a aderat.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a depus, in timpul discutiilor din comisii, un amendament privind dezvoltarea retelei rutiere in zona Moldovei, care a fost respins.

Totodata, Anca Boagiu a avut un schimb de replici cu presedintele comisiei de industrii de la Senat, Varujan Vosganian, care i-a cerut ministrului sa ii precizeze locul in care sunt cheltuielile de capital, deorece nu le gaseste in documentul pe care l-a primit.

Totodata, Vosganian i-a reprosat ministrului ca a refuzat sa vina in comisie, la Senat, "chiar ne-ati dispretuit, si am ajuns sa respingem proiecte pe transporturi pentru ca nu am avut cu cine sa le discutam".

Boagiu i-a explicat lui Vosganian ca cifrele invocate de acesta se gasesc la prima pagina a documentului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1316 ori