Analistii califica rectificarea bugetara ca fiind specifica "unui stat politienesc"

Marti, 30 Iulie 2013, ora 20:50
2563 citiri
Analistii califica rectificarea bugetara ca fiind specifica "unui stat politienesc"

Rectificarea bugetara anuntata de Guvernul Ponta, prin care suplimenteaza in special bugetele institutiilor speciale (SRI, SIE, MApN), in defavoarea sectoarelor capabile sa incurajeze cresterea economica, a nascut controverse si chiar ingrijorare.

Institutii precum SRI, SIE, DNA, Ministerul Justitiei si Ministerul Apararii primesc suplimentari de la Ministerul Agriculturii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor si Ministerul Economiei.

Cea mai mare suma va fi taiata de la Ministerul Muncii, de 1,1 miliarde lei (din bugetul initial de 30,44 miliarde de lei), argumentat cu economiile inregistrate pe primele sase luni ale anului la actiunile de "Asistenta sociala" finantate de la bugetul de stat, precum si la cele finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, caruia i se asigura transferuri de echilibrare din bugetul acestui minister.

Vacanta de vara este un moment bine ales si pentru taieri la Ministerul Educatiei. Bugetul de cheltuieli al institutiei va fi diminuat cu 235,6 milioane lei (8,5 miliarde lei buget initial), rezultat din majorarea cu 40 milioane lei a fondurilor pentru reabilitarea de scoli, gradinite si campusuri universitare, dar concomitent cu reducerea sumei blocate de 10%.

"Statul roman se indreapta intr-o directie gresita, incurajandu-se urmarirea populatiei, anchetarea unor cazuri, vendetele politice. Ne orientam catre un stat politienesc", remarca analistul economic Mircea Cosea.

Taieri de cheltuieli vor fi efectuate si la:

  • Ministerul Agriculturii, cu 61,1 milioane lei, de la 17,28 miliarde lei buget initial
  • Ministerul Economiei, cu 6,3 milioane lei, de la 1,26 miliarde de lei
  • Ministerul Fondurilor Europene, cu 53,5 milioane lei, de la 184 milioane lei
  • Ministerul Transporturilor, cu 953,5 milioane lei, de la 7,29 miliarde lei
  • Ministerul Tineretului si Sportului, cu 20,7 milioane lei, de la 406,4 milioane lei
  • Ministerul Culturii, cu 5,2 milioane lei, de la 578 milioane de lei initial
  • Presedintie, cu 16.000 lei, de la 26 milioane lei
  • In schimb, se vor bucura de alocari suplimentare institutii care nu au capacitatea de a produce crestere economica:

  • Serviciul Roman de Informatii, cu 30 milioane lei, de la 1,04 miliarde lei
  • Serviciul de Informatii Externe, cu 10 milioane lei, de la 182,6 milioane lei
  • Ministerul Public, cu 20,5 milioane ei, dintre care 2,9 milioane lei pentru Directia Nationala Anticoruptie, de la 654,9 milioane lei
  • Ministerul Apararii, cu 156,2 milioane lei, de la 5,64 miliarde lei
  • Ministerul Justitiei, cu 159,6 milioane lei, de la 2,34 miliarde lei
  • Ministerul Afacerilor Interne, cu 228,3 milioane lei, dintre care 116,2 milioane lei pentru activitatile restante ce fac obiectul Primei Anexe Detaliate Extinse a contractului cu EADS, de la 8,3 miliarde lei
  • Ministerul Afacerilor Externe, cu 51,3 milioane lei, de la 636,5 milioane lei
  • Ministerul Sanatatii, cu un miliard lei, de la 8,68 miliarde lei buget initial
  • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu 943,3 milioane lei, de la 2,55 miliarde lei
  • Ministerul Justitiei, cu 159,6 milioane lei, de la 2,34 miliarde lei
  • Ministerul Mediului, cu 31 milioane lei, de la 2,2 miliarde lei
  • SRI si SIE, rasfatate de Guvernul Ponta cu suplimentari de la buget

    SRI are un buget alocat de un miliard de lei si a obtinut suplimentare de fonduri in urma rectificarii bugetare, de 30 de milioane de lei. Alocarile de la bugetul de stat nu reprezinta totusi principala sursa de venit a Serviciului.

    "Nu stim foarte clar care sunt veniturile pe care Serviciile le obtin din activitati economice, dar se pare ca nu sunt suficiente. Doar Comisia parlamentara le poate controla, insa nu cred ca aceste institutii s-au aflat vreodata in criza financiara. In opinia mea, controlul parlamentar este prea putin credibil, pentru ca pare sa se faca intr-o maniera formala. In alte state, opozitia este implicata direct, prin persoane cu credibilitate", a comentat analistul politic Cristian Parvulescu.

    Fondurile de la buget acordate SRI in acest an sunt similare celor de care dispune Ministerul Economiei si se ridica la jumatate din bugetul alocat pentru Ministerul Justitiei. De asemenea, reprezinta a opta parte din banii de care dispune Ministerul Sanatatii. "Supradimensionarea bugetului SRI este evidenta, daca il raportam la totalul bugetului Romaniei. Aceasta este o rectificare cu caracter politic si propagandistic", spune Cosea.

    SIE este un alt serviciu secret care se afla pe lista institutiilor care au primit suplimentari de fonduri. Cu un buget de 182 de milioane de lei, similar cu cel de care dispune Ministerul Fondurilor Europene, SIE a primit o suplimentare de 10 milioane de lei, in timp ce la Fondurile Europene s-a redus bugetul cu aproape o treime (cu 53,5 milioane de lei).

    "Rectificarea bugetara tradeaza o tendinta a momentului in care se afla Guvernul, de a menaja aceste institutii care au fost privite in vara trecuta ca fiind apropiate presedintelui Basescu", comenteaza Parvulescu.

    #rectificare bugetara analisti, #rectificare bugetara SRI SIE, #buget SRI , #Politica interna