Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acordarea despagubirilor pentru imobilele nationalizate, prelungita cu un an

Acordarea despagubirilor pentru imobilele nationalizate, prelungita cu un an


Guvernul va prelungi cu inca un an, pana la 15 mai 2013, perioada in care este suspendata emiterea titlurilor de plata aferente despagubirilor pentru imobile nationalizate, motivand ca reluarea procedurii de acordare a acestor titluri necesita circa 1,5 miliarde lei, ceea ce ar afecta deficitul.

Prelungirea perioadei de suspendare este prevazuta intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

In luna martie, Guvernul Ungureanu anuntase ca a decis suspendarea pentru sase luni a emiterii titlurilor de despagubire pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist. Decizia a fost argumentata atunci prin faptul ca masura este necesara pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicarii legislatiei in domeniu si reprezinta rezultatul unui audit intern, al hotararii CEDO de rezolvare a problemei restituirilor in maximum 18 luni, termen care expira in luna iulie, si al faptului ca statul mai detine putine actiuni la Fondul Proprietatea.

Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman corespunzator despagubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea in titluri de plata.

Conform legii, persoanele indreptatite pot opta pentru acordarea despagubirilor banesti in cuantum de pana la 500.000 de lei, urmand ca pentru diferenta sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea.

Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din ANRP a emis pana la sfarsitul lunii ianuarie 11.354 titluri de conversie, transmise Depozitarului Central pentru inregistrarea in registrul actionarilor Fondului Proprietatea, valoarea optiunilor in actiuni totalizand 13,38 miliarde lei.

In privinta valorificarii titlurilor prin acordarea despagubirilor in numerar ANRP a emis 4.452 titluri de plata, in valoare de 616,6 milioane lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1610 ori