Achiziile IT ale statului, luate in vizor de Basescu

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 15:41
1414 citiri
Achiziile IT ale statului, luate in vizor de Basescu

Presedintele Traian Basescu a atras atentia asupra achizitiilor din domeniul IT, referindu-se si la infrastructura de fibra optica, si la softurile cumparate de catre ministere, primarii, consilii judetene, cerand un control urgent al acestei "vulnerabilitati".

Basescu a criticat ca, in Romania, "fiecare e cu infrastructura lui" de fibra optica.

"Si uite asa, in momentul de fata, desi am putea acoperi 57% din nevoile de transmisie de date din mediul rural catre oras, in orice directie, acoperim doar circa 20%, pentru ca fiecare suntem stapani pe fibra lui optica. Este o problema pe care am abordat-o in CSAT, pe care am transferat-o Guvernului ca responsabilitate".

"Romania are acum capacitate de transmisie de date mult mai mare decat cea pe care in mod real o utilizeaza, datorita acestei segregari a infrastructurilor de transmisie date", a explicat presedintele.

"Si va mai spun un lucru: daca discutam de industria IT ca fiind o sansa pentru Romania, credeti ca stie cineva ce softuri si ce echipamente se achizitioneaza de catre fiecare minister, de catre fiecare primarie, de catre fiecare consiliu judetean?"

"Acest lucru trebuie pus urgent sub control si generata o politica de achizitie de softuri, de echipamente, de infrastructuri, pentru a putea utiliza si pune la dispozitia populatiei cel mai modern mijloc de comunicare si nu numai la dispozitia populatiei, dar si la dispozitia societatilor, a administratiilor si asa mai departe", a cerut Basescu.

"Este aici o vulnerabilitate a noastra, din punct de vedere al modului cum s-au utilizat banii publici si ea va trebui corectata. Ori printr-o analiza a Parlamentului, ori prin decizii ale Guvernului, ori printr-o solutie de cooperare intre Parlament si Guvern, in asa fel incat legislatia sa genereze o infrastructura de care sa beneficieze toti, pentru ca nu prea am auzit pe cineva sa-si cumpere cu bani privati fibra optica si sa o intinda cu bani privati.

"In schimb, este frecventa situatia in care se inchiriaza in orice alt interes capacitatea de transport pe fibra optica, numai in interes public nu", a criticat presedintele.

#declaratii Basescu achizitii IT, #achizitii publice IT declaratii Basescu , #Politica interna