Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Uniunea Europeana sarbatoreste 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma

Uniunea Europeana sarbatoreste 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma

Pe 27 martie, Uniunea Europeana (UE) va sarbatori cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma, care a creat pe atunci Comunitatea Economica Europeana, denumirea sa anterioara, care a fost initial semnat de Germania, Belgia, Franta, Olanda, Italia si Luxemburg.

Printre primele obiective ale initiativei figurau crearea unei piete agricole si industriale comune, precum si armonizarea economiilor tarilor semnatare.

Evident, oamenii de stat europeni incercau sa elimine eventuale motive ale unui conflict armat prin gestionarea cooperarii economice si prin promovarea propseritatii colective. Erau anii intunecati ai asa-numitului razboi rece, iar Europa avea prezenta in minte amintirea celor doua razboaie mondiale din prima jumatate a secolului XX si trecea prin cosmarul unui posibil conflict nuclear.

in 1966, a fost creata PAC (Politica Agricola Comuna), care a injectat gramezi de subventii in sectorul agricol al statelor semnatare, fapt ce a promovat in mod artificial propseritatea regionala, in detrimentul tarilor in curs de dezvoltare, constituind, prin urmare, cauza unei mari mizerii si si a disperarii in lume.

In 1973, comunitatea s-a extins prin integrarea Danemarcei, a Irlandei si a Regatului Unit, o tara in care mare parte a populatiei era, si inca mai este, sceptica in privinta initiativei regionale. in perioada 1981-1986 au intrat Grecia, Spania si Portugalia, tari acre, impreuna cu Irlanda, au inregistrat enorme avantaje de pe urma ajutorului comunitar destinat economiilor lor mai slab dezvoltate.

Tratatul de la Maastricht, din 1992, a creat UE, cu trei piloni de baza: primul dintre acestea, format din Comunitatea Europeana, ale carei deiczii sunt luate de Comisia Europeana, cu sediul la Bruxelles. de Parlamentul European si de Curtea Europeana de Justitie. Al doilea pilon se refera la o politica externa si de aparare comuna, stabilita in cadrul Consiliului European, creat in 1974 si format din sefii de guvern din UE. Cel de-al treilea se refera la diverse chestiuni interne.

Euro a fost, de asemenea, o creatie a Tratatului de la Maastricht, odata cu infiintarea Uniunii Monetare Europene. in prezent, din cei 27 de membri ai UE, 13 au adoptat moneda comuna, care a reprezentat o poveste de mare succes, in ciuda unei opozitii crancene a unor segmente ultranationaliste si conservatoare, in special in Regatul Unit.

Prin intrarea Romaniei si Bulgariei in UE, anul acesta, se incheie un ciclu de extindere al Uniunii Europene, fiind reluata dezbaterea asupra necesitatii sau nu a unei consolidari mai serioase a Uniunii, inclusiv prin adoptarea unei Constitutii Europene, idee recent respinsa de alegatorii uneia dintre tarile adepte ale conceptului european, Franta.

Referitor la politica externa, in perioada razboiului rece comunitatea a urmat-o pe cea a Statelor Unite ale Americii (SUA), avand in vedere ca se afla sub umbrela de protectie nucleara. Cu toate acestea, spre dezamagirea multora, odata cu incheierea razboiului rece, UE a continuat sa se afle in siajul politicii externe a SUA, fara sa fi reusit sa formuleze o politica proprie.

Odata cu unilateralismul crescand al politicii externe a SUA si cu abandonarea de catre aceasta ara a normelor fundamentale ale dreptului international, UE trebuie sa dezvolte mecanisme eficiente de formulare a propriei sale politici externe. Ca un corolar, aceeasi provocare se refera si la domeniul militar.

In relatiile economice internationale, in cadrul OMC (Organizatia Mondiala a Comertului), UE s-a aliat cu SUA in asa-numitul cartel al bogatilor, in vederea promovarii prosperitatii selective a catorva, in detrimentul vastei majoritati a populatiei mondiale, in cadrul unei rusinoase practici, care umbreste multe succese obtinute de catre bloc in cooperarea interna.

Brazilia, care gazduieste un contingent de europeni superior majoritatii statelor membre ale UE, si care are granite terestre cu Franta, in Guyana, urmareste cu mult interes evolutia formatarii si aplicarii politicilor blocului, asteptand ca UE sa imbratiseze, in viitorul apropiat, cauzele deosebit de meritorii ale justitiei sociale si ale dreptului in relatiile internationale.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 896 ori