Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raportul UE invinuieste 16 natiuni in ancheta zborurilor secrete CIA

Raportul UE invinuieste 16 natiuni in ancheta zborurilor secrete CIA

Parlamentul European a aprobat miercuri raportul care admonesteaza 15 state europene si Turcia pentru ca au ajutat CIA sa transporte prizonieri suspecti de terorism in secret, sau pentru ca nu au cooperat la ancheta Parlamentului.

Forul legislativ al Uniunii Europene cu 27 de tari a declarat ca multe state membre au "inchis ochii" la zborurile operate de CIA prin intermediul carora erau transportati prizonieri supusi "detentiei si torturii" in timpul interogatoriilor, incalcand astfel standardele UE in privinta drepturilor omului.

"Am deschis o usa inchisa si exista chiar mai multe in spatele acesteia," a declarat parlamentarul Giovanni Claudio Fava, un socialist italian care a redactat raportul. Acesta a fost aprobat cu 382 de voturi pentru si 256 impotriva, inregistrandu-se 74 de abtineri.

Parlamentul a criticat transferurile de prizonieri ale CIA - o tactica in afara legii prin care suspectii de terorism au fost rapiti si interogati in locatii secrete din strainatate - catalogandu-le drept "un instrument ilegal folosit de Statele Unite in lupta impotriva terorismului" si a condamnat "acordul si tainuirea acestor practici de catre serviciile secrete si autoritatile guvernamentale ale unor state europene."

Parlamentul a eliminat totusi unele sectiuni mai dure ale raportului, printre care si recomandarile privind sanctiunile aplicate unor state pentru incalcarea drepturilor omului. A temperat si criticile aduse unor guverne, precum cel al Marii Britanii, Germaniei si Spaniei, in urma insistentelor acestor state. Votul a urmat unor dezbateri aprinse intre membri.

Parlamentarul Jas Gawronski din Italia a catalogat varianta finala a raportului drept "o condamnare unanima a serviciilor secrete" si a spus ca "s-a pornit de la presupunerea ca exista un singur vinovat, si anume Statele Unite."

Presedintele Bush a recunoscut in septembrie anul trecut ca CIA a folosit inchisori secrete din strainatate pentru a interoga suspecti de terorism. Nu a mentionat unde se afla aceste inchisori.

O comisie parlamentara a anchetat timp de un an aceste suspiciuni si a intervievat peste 200 de martori, inclusiv oficiali UE, NATO si ai Departamentului de Stat american, precum si persoane care afirma ca au fost rapite de catre agenti CIA in Europa si retinute in inchisori americane secrete.

Raportul l-a criticat pe seful politicii externe UE, Javier Solana, pentru "omisiuni" in declaratia sa din fata comisiei parlamentare.
Raportul, care a reluat principalele constatari dintr-o varianta preliminara emisa anul trecut, a admonestat 11 state pentru ca ar fi avut un rol in zborurile CIA: Germania, Suedia, Spania, Irlanda, Grecia, Cipru, Danemarca, Turcia, Macedonia, Bosnia si Romania. Potrivit raportului, Marea Britanie, Austria, Italia, Polonia si Portugalia nu au cooperat in timpul anchetei.

In raport s-a afirmat ca anchetatorii nu au primit nici o informatie care sa "contrazica suspiciunile" ca CIA ar fi administrat o inchisoare secreta in Romania si s-a specificat ca parlamentul nu a putut "recunoaste sau nega" ca vreo unitate secreta a fost stabilita in Polonia. Cele doua state au negat ca ar fi gazduit inchisori CIA.
In mod independent, guvernul suedez a autorizat miercuri deschiderea unei anchete penale cu privire la un zbor CIA din februarie 2003 care se presupune ca l-ar fi transportat pe clericul egiptean Hassan Mustafa Osama Nasr, cunoscut sub numele de Abu Omar, din Italia, unde ar fi fost rapit, la baza aeriana Ramstein din Germania, traversand spatiul aerian suedez. Nasr a fost apoi dus la Cairo.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 783 ori