Presa franceza: Ponta se detaseaza de politica externa a lui Basescu

Joi, 21 Februarie 2013, ora 10:00
2505 citiri
Presa franceza: Ponta se detaseaza de politica externa a lui Basescu

Premierul Romaniei Victor Ponta s-a detasat simbolic de politica externa initiata de presedintele Traian Basescu, prin realizarea primei sale vizite externe la Paris si prin intentia sa de a restabili parteneriatul strategic cu Franta, se arata in presa franceza.

Parisul a fost iritat in 2005 de axa strategica Washington-Londra-Bucuresti anuntata de Traian Basescu la inceput de mandat, in special in conditiile in care Franta era cel mai mare sustinator al eforturilor de aderare a Romaniei la UE, se precizeaza intr-un articol publicat in ziarul francez Liberation, conform Agerpres.

In ultimii ani, relatia franco-romana a fost tensionata din cauza problemei romilor. In 2010, cu ocazia unui summit european, televiziunile comentau furibund imaginea unui Nicolas Sarkozy glacial fata de Traian Basescu. La Bucuresti, incidentul a fost greu de inghitit mai ales in conditiile in care cele doua tari au un parteneriat strategic semnat inca din 2008.

Cum s-ar putea imbunatati relatiile bilaterale

Premierul roman doreste asadar sa relanseze relatiile bilaterale, dar si sa impulsioneze investitiile franceze in Romania care, nu fara legatura cu tensiunile politice din vara anului trecut, au scazut dramatic. "Societatile noastre nu vor prioritate, dar ne dorim conditii egale", afirma un manager francez care adauga ca romanii sunt oameni seriosi.

Un exemplu in acest sens este constructorul de automobile Dacia (parte a grupului Renault) - cel mai mare exportator al Romaniei cu o cifra de afaceri egala cu 3% din PIB. Relansarea relatiilor bilaterale este posibila si datorita faptului ca in ambele tari este la putere un guvern socialist.

De altfel, in campania electorala, Victor Ponta l-a citat de mai multe ori pe presedintele Francois Hollande si viziunea acestuia despre o Europa cu mai putina austeritate.

Dincolo de aspectele politice, cele culturale - adica apartenenta Romaniei la spatiul francofon - joaca si ele un rol important. 40% din elevii romani invata limba franceza la scoala, iar cei mai multi studenti romani aleg Franta drept destinatie de studiu in afara granitelor. Este un fapt mai putin cunoscut in Hexagon, dar cu potential de descoperire. Romania este invitat de onoare la Salonul de Carte de la Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parteneriat Romania Franta, #vizita Ponta Franta, #Ponta politica externa , #Politica externa