Ponta va discuta cu Hollande despre aderarea la Schengen

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 10:00
1909 citiri
Ponta va discuta cu Hollande despre aderarea la Schengen

Premierul roman Victor Ponta urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Frantei, François Hollande, primul ministru Jean-Marc Ayrault, precum si cu mai multi reprezentanti ai mediului politic si de afaceri din Franta, in cadrul unei vizite oficiale la Paris, ale carei prioritati sunt aderarea la spatiul Schengen si parteneriatul strategic romano-francez.

Pe parcursul vizitei care va avea loc miercuri si joi, Victor Ponta se va mai intalni cu reprezentantii a saisprezece dintre cele mai importante companii franceze, anunta Biroul de presa al Executivului, citat de Agerpres.

Premierul va discuta miercuri cu presedintele Partidului Socialist din Franta, Harlem Desir, vicepresedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, si va avea o intrevedere cu Elisabeth Guigou, presedintele Comitetului de relatii externe al Adunarii Nationale a Republicii Franceze.

Joi, premierul roman se va intalni cu presedintele François Hollande, dupa care va avea o intrevedere tete-a-tete cu Jean-Marc Ayrault, urmata de o intalnire de lucru. Cei doi prim-ministri vor sustine o conferinta de presa comuna.

Ce va urmari premierul in cadrul vizitei oficiale

In cadrul intalnirilor pe care seful Guvernului Romaniei le va avea la Paris va fi abordata problema relansarii Parteneriatului Strategic dintre Franta si Romania, intarirea relatiilor economice dintre cele doua state si cresterea numarului de investitori francezi si cresterea volumului de investitii franceze in tara noastra, in special in domeniile energetic, agricultura si infrastructura, mentioneaza Executivul.

De asemenea, se va aborda tematica aderarii Romaniei la spatiul Schengen si recunoasterea indeplinirii conditiilor tehnice de catre Romania in acest sens.

"Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze impartasesc aceeasi viziune privind modelul economic si social care trebuie urmat pentru dezvoltarea celor doua tari, dar si a Uniunii Europene per ansamblu. Solidaritatea, crearea de locuri de munca si cresterea economica prin investitii sunt principii impartasite de cele doua guverne, iar ele vor constitui un fond oportun pentru discutiile care vor avea loc intre oficialii francezi si cei romani", se arata in comunicatul Executivului de la Bucuresti.

Relatiile romano-franceze din ultimii ani

Ultima vizita a unui prim-ministru roman in Franta a fost cea efectuata de Calin Popescu-Tariceanu, pe 22-23 aprilie 2008. La finalul intrevederii avute cu seful Guvernului francez de la acea vreme, Francois Fillon, Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat convingerea ca lansarea "foii de parcurs" din cadrul Parteneriatului strategic dintre Romania si Franta inaugureaza o noua etapa in cadrul cooperarii bilaterale.

La 4 februarie 2008, presedintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, a efectuat o vizita oficiala in Romania, la invitatia presedintelui Traian Basescu. In cadrul convorbirilor oficiale ale celor doua delegatii, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, au semnat "Declaratia comuna pentru punerea in aplicare a unui parteneriat strategic intre Romania si Franta".

Documentul indica drept domenii prioritare ale relatiilor bilaterale dialogul politic si parteneriatul in dezvoltarea economica, cooperarea stiintifica si culturala, libera circulatie a persoanelor, precum si apararea si securitatea.

Parteneriatul strategic a fost stabilit pe o perioada de 5 ani, urmand ca valabilitatea sa sa fie extinsa cu perioade succesive de 5 ani.

Totusi, in septembrie 2012, presedintele Traian Basescu a recunoscut ca parteneriatul strategic al Romaniei cu Franta nu si-a atins parametrii de functionalitate si dadea asigurari ca el se va implica in perioada urmatoare impreuna cu Guvernul si Ministerul roman de Externe pentru a obtine rezultate pozitive.

#vizita Ponta Franta, #parteneriat Romania Franta, #aderare romania schengen, #intalnire Ponta Hollande , #Politica externa