Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

O saptamana dificila pentru Uniunea Europeana

O saptamana dificila pentru Uniunea Europeana
Au trecut doi ani de cand tratatul constitutional asupra caruia s-au pus de acord sefii de guverne din Uniunea Europeana a fost respins de referendumurile din Franta si Olanda. Din acel moment, liderii europeni au reflectat asupra felului in care lucrurile pot continua in aceasta privinta.

Desi se presupune ca gandirea stimuleaza intelepciunea, situatia actuala ofera prea putine dovezi in acest sens, inaintea summitului UE din aceasta saptamana.

Toata lumea este de acordul cu imaginea generala: este clar ca institutiile UE nu pot face fata unui club de 27 de membri si ca, in lipsa unei reforme institutionale, nu se poate avansa in privinta problemelor importante cum ar fi schimbarea climatica, securitatea energetica si globalizarea.

Uniunea trebuie sa iasa din starea sa de paralizie, iar momentul a venit. Cu toate acestea, nimeni nu este in stare sa gaseasca o cale care sa isi faca loc prin multimea de 'linii rosii' pe care fiecare stat membru le-a trasat. Dupa doi ani, argumentele sunt la fel acide iar divizarile la fel de puternice, este de parere cotidianul britanic The Guardian, intr-un articol aparut in editia sa din 18 iunie.

Unele schimbari au avut loc deja

Uniunea cunoaste o noua generatie de lideri, in persoana cancelarului german, Angela Merkel, si al noului presedinte francez, Nicholas Sarkozy, carora li se va alatura si posibilul viitor premier britanic, Gordon Brown. Odata cu ei, UE va intra intr-o noua era de pragmatism, bazata pe asumptia ca performanta Uniunii ar trebuie masurata prin rezultatele produse mai degraba decat prin proiectele politice pe care aceasta le creeaza liderilor sai.

Desi nimeni nu mai vorbeste azi despre crearea unui stat federal european, exista un interes crescut pentru ca institutiile europene existente sa devina mai eficiente. Merkel si Sarkozy sunt mai favorabili pietei libere si relatiilor trans-atlantice decat predecesorii lor, ceea ce face mai simpla, teoretic, colaborarea cu Gordon Brown.

Daca decizia privind viitoarea forma a Uniunii va fi lasata in mainile Marii Britanii, Frantei si Germaniei, ar trebui sa nu existe prea multe obstacole pentru gasirea unui drum inainte, chiar si alaturi de un Gordon Brown cunoscut pentru euro-scepticismul sau.

Liderii acestor trei tari sunt in favoarea unui tratat redus, care poate fi adoptat de parlament, fara a mai exista riscul unor referendumuri. Acest lucru nu este insa simplu. Liderii europeni nu au la dispozitie in momentul de fata, la summitul UE din aceasta saptamana, niciunul din mecanismele pentru a grabi procesul de luare a deciziilor in UE, cum ar fi dreptul de votare bazat pe populatie. De asemenea, veto-ul unei singure tari poate opri intregul proces.

Pentru cancelarul german Angela Merkel, care se pregateste pentru evenimentul care va incorona presedintia prin rotatie a Germaniei a UE, problema nu o reprezinta traditional-sceptica Mare Britanie, ci ''ciudatul'' sau vecin, Polonia. Dupa patru ore de discutii cu presedintele polonez Lech Kaczynski, sambata, Merkel nu a reusit sa convinga Polonia sa renunte la dorinta sa privind sistemul de vot bazat pe radacina patrata a populatiei fiecarui stat membru. Aceasta i-ar oferi Poloniei sase voturi, iar Germaniei noua.

'Radacina patrata sau moartea!'

De asemenea, dorinta Varsoviei i-a facut pe unii polonezi sa adopte ciudatul slogan 'Radacina patrata sau moartea!'. Desi aceasta atitudine a generat prea putine efecte la Berlin, un veto polonez poate deraia desfasurarea lucrurilor. Daca vreo disputa a demonstrat necesitatea reformarii UE, atunci acesta este un bun exemplu. Uniunea Europeana isi poate permite cu greu inca doi ani de contemplare, iar Polonia, care primeste in acest moment de la Uniune mai multi bani decat primea Germania de dupa-razboi de la Fondul Marshall, ar trebui sa constientizeze acest lucru.

Pe de alta parte, atrage atentia cotidianul britanic The Independent, premierul britanic Tony Blair a avertizat ca va boicota acordul in privinta unui 'mini-tratat' la summitul UE din aceasta saptamana daca liderii UE nu se vor pune de acord sa limiteze continutul acestuia la patru domenii.

'Europa are nevoie sa functioneze eficient. Nu avem nevoie de un tratat constitutional sau de un tratat cu caracteristicile unei Constitutii', a declarat recent Blair, care urmeaza sa aiba la 19 iunie o discutie telefonica cu Gordon Brown si cu presedintele Sarkozy, pe marginea summitului.

Premierul britanic s-a exprimat in termeni duri inaintea summitului de la Bruxelles, pe fondul semnalelor ca Marea Britanie, Polonia si Olanda s-ar putea opune acordului in privinta unui mini-tratat.

In conditiile in care cel putin trei tari cauta concesii, au existat putine semnale de progres la intalnirea ministrilor de externe din UE de la Luxemburg, la 18 iunie.

Marea Britanie nu va fi de acord cu propusa Carta a Drepturilor Fundamentale, nu accepta un tratat care pune in umbra politica externa britanica si ministrul de externe, sau care rapeste Londrei capacitatea de a-si controla sistemul de ''common law'', pe cel juridic si politienesc, si nici votul prin majoritate calificata in privinta impozitelor si beneficiilor.

In pofida 'nu-ului' spus de francezi la referendumul din 2005, Franta isi doreste un tratat 'simplificat'. Problemele care risca sa deraieze discutiile de la acest summit - Carta drepturilor fundamentale si sistemul de vot - abia au fost discutate in timpul referendumului francez, temerile francezilor concentrandu-se in special in privinta politicii economice si comerciale, o parte a proiectului de tratat care acum a fost lasata deoparte.

Cine ce vrea?
* Marea Britanie
Doreste ca propusa Carta a drepturilor fundamentale sa fie retrasa din propunerea de tratat. Nu doreste planuri de a reduce puterile de veto ale statelor membre in domeniul fortelor politienesti, impozitelor si politicii externe. Ar accepta insa un presedinte al Uniunii si un 'ministru de externe'. Blair inlatura varianta referendumului, Brown o pastreaza.

* Franta
Doreste sa mentina noile reguli de vot, carora li se opune Polonia. Spre deosebire de Marea Britanie, doreste sa se renunte la veto-uri in 51 de domenii de politici, printre care fortele de politie si politica externa. Presedintele de dreapta francez, Nicolas Sarkozy, este de acord cu Carta drepturilor fundamentale. Franta intentioneaza sa ratifice tratatul printr-un vot parlamentar dupa respingerea prin referendum a tratatului constitutional in 2005.

* Polonia
Ameninta cu un veto intregul acord pentru a salva drepturile sale de vot. Polonia se teme de schimbari ale actualului sistem, in cadrul caruia are aproximativ aceeasi greutate ca aproape de doua ori mai populata Germanie.

* Germania
Angela Merkel doreste incheierea impasului de doi ani in privinta proiectului tratatului constitutional si un acord in privinta principiilor unui tratat redus, care va fi prezentat la o Conferinta interguvernamentala si apoi statelor membre pentru ratificare, anul urmator.

Posibil compromis

Amanarea noului sistem de vot pana in 2014 - dupa ce bugetul pentru sapte ani este negociat. Numele de 'Constitutie' a fost abandonat. La fel si imnul, drapelul si alte simboluri ale UE.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 861 ori