Diaconescu: Nabucco nu trebuie supralicitat

Marti, 14 Iulie 2009, ora 09:18
1210 citiri
Diaconescu: Nabucco nu trebuie supralicitat

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a adoptat luni un ton precaut in legatura cu Nabucco, atragand atentia ca acest proiect nu trebuie supralicitat si ca nu va scapa tarile participante de crize si probleme energetice si amintind ca mai exista si alte proiecte concurente, precum South Stream, potrivit NewsIn.

"Este un succes de politica externa, categoric. In mod evident, insa, nu trebuie sa supralicitam constructia sa. Nu ne va scapa de criza, statele care sunt traversate de aceasta conducta nu inseamna ca din punct de vedere energetic si-au rezolvat toate problemele", a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu, comentand semnarea la Ankara a acordului interguvernamental pentru Nabucco de catre Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria.

Pe langa tonul retinut, seful diplomatiei romane a indicat si existenta altor proiecte energetice in afara de Nabucco.

"Din punctul de vedere al piatei gazelor si al competitiei in ceea ce priveste orientarea strategica sub aspectul securitatii energetice, mai exista si alte proiecte. Dincolo de acordul semnat astazi, va trebui sa se constituie un consortiu care sa gestioneze constructia acestui proiect si, totodata, trebuie avut in vedere un consortiu bancar care sa asigure finantarea", a aratat ministrul.

Ministrul de externe a facut chiar referire directa la South Stream, concurentul Nabucco.

"Din punctul de vedere al relatiilor cu Rusia, noi am spus intotdeauna ca a cauta alternative energetice nu reprezinta un gest ostil impotriva niciunui stat, ci pur si simplu este o necesitate economica intr-o perioada complicata. Aceasta ar trebui sa genereze flexibilitate si cooperare si nu spirit competitional.

Din acest punct de vedere, sigur, exista si alte proiecte care urmeaza sa fie dezvoltate in zona si se fac demersuri politice in acest sens. As mentiona South Stream, care merge practic cam pe acelasi traseu cu Nabucco, ocolind insa Romania. (...). Suntem inca in faza tatonarii, dar pasul politic facut astazi la Ankara reprezinta un succes, care nu ne rezolva problemele, dar trebuie sa-l marcam ca atare", a spus ministrul.

Ministrul Cristian Diaconescu a atras atentia ca miza Nabucco este mai intai politica si abia apoi legata de aprovizionarea cu gaze naturale.

"Securitatea energetica reprezinta cea mai importanta tema strategica la nivel mondial. Este motiv de sprijin si poate si de tradari, dar in orice caz este o tema care nu poate lipsi din politica externa a niciunui stat", a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu.

"Nabucco este o varianta alternativa sub aspectul surselor de gaz, undeva in Asia Centrala - Turkmenistan, Azerbaidjan, poate chiar Irak, in conditiile unei securizari militare mai accentuate -, este o conducta care pleaca din Turcia si ajunge la Baumgarten, in Austria. Este o varianta care, din punct de vedere politic, este considerata fezabila de sase state", a detaliat seful MAE.

In ceea ce priveste fezabilitatea economica, Diaconescu a prezentat modul in care se preconizeaza impartirea costurilor.

"Deocamdata, Comisia Europeana a reusit sa identifice 200 de milioane de euro, care reprezinta o prima contributie, relativ modesta. Sase firme din Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria si Germania au identificat surse de finantare care acopera cam 16,7% din costul estimativ al acestui proiect", a explicat ministrul. "Contributia nationala din partea statelor care participa la proiect este estimata la 30% din intregul cost", a precizat ministrul, estimand ca Romaniei ii va reveni o plata de circa 700 de milioane de euro.

"Probabil ca acesti bani se vor da de la buget, nu cred ca se ca pune probloema unui imprumut, cu atat mai mult cu cat proiect este etapizat pana in 2014. Ceea ce inseamna o contributie anuala de 100-200 de milioane de euro", a evidentiat Diaconescu.

Pe de alta parte, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat luni la un post de radio ca partea de finantare a Romaniei la proiectul gazoductului Nabucco este de 400-500 milioane euro.

In ceea ce priveste contextul mai larg al dezvoltarii proiectului, ministrul Cristian Diaconescu a pus accent si pe importanta participarii Turciei in Nabucco.

"Turcia joaca un rol pivotal, fie ca va fi vorba de aprovizionarea din zona Irakului, ce nu se poate face decat prin Turcia, fie ca este vorba de Asia Centrala, unde iarasi rolul Turciei este foarte important. In plus, Nabucco urmeaza sa parcurga 2.000 de kilometri prin Turcia. Nu cred ca in acest moment se va intra in faza de conditionalitate politica, mai exact sa se puna in relatie apropierea de UE cu facilitarea proiectului", a subliniat Diaconescu.

"Statele puternice din G8, din G20, statele puternice din punct de vedere economic din Europa, toate acestea s-au gandit si s-au preocupat pana in acest moment sa isi asigure alternative de aprovizionare in domeniul hidrocarburilor. (...). Ideea de a avea variante de aprovizionare iti asigura o perspectiva ceva mai serioasa in legatura cu economia. In al doilea rand te fereste de incidente precum cel de la inceputul anului. Nici nu mai are importanta, pana la urma, cine era de vina intre Rusia si Ucraina. Pana la urma, europenii au constatat de dimineata ca nu au mai avut gaz", a conchis ministrul.

 

#diaconescu, #energetice, #finantare, #nabucco, #probleme , #Politica externa