Parlamentul UE aproba raportul asupra transferurilor ilegale operate de CIA

Vineri, 16 Februarie 2007, ora 07:06
1022 citiri

Parlamentul European a aprobat miercuri un raport care acuza Marea Britanie, Germania, Italia si alte state europene ca ar fi tainuit zborurile CIA care transportau suspecti de terorism catre inchisori secrete din strainatate, incalcand astfel in mod evident standardele UE pentru drepturile omului.

Raportul, care concluzioneaza un an de anchete asupra activitatilor CIA in Europa, nu ofera dovezi directe ca agentiile de informatii americane ar fi administrat inchisori secrete in Europa - o suspiciune care a declansat ancheta in noiembrie 2005 - dar acuza unele guverne UE de complicitate cu programul secret de transferuri de prizonieri al Statelor Unite.

Raportul a trecut cu o majoritate care a depasit asteptarile, 382 voturi pentru, 256 impotriva si 74 abtineri, dupa ce parlamentarii s-au contrazis asupra tonului si continutului. Legiuitorii socialisti si liberali au afirmat ca raportul, bazat pe cercetarile unei comisii parlamentare speciale, a dezvaluit un sir de rapiri comise de agentii americani dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite si a dovedit o insuficienta supraveghere a serviciilor de securitate europene de catre parlament. "Acesta este un raport care nu permite nimanui sa intoarca privirea. Trebuie sa fim vigilenti pentru ca ceea ce s-a intamplat in ultimii cinci ani sa nu se mai intample niciodata," a declarat socialistul italian Giovanni Fava, care a conceput raportul.

Dar legiuitorii de centru-dreapta au avertizat ca acesta acuza guvernele de complicitate cu programul de detentie CIA fara dovezi suficiente si au cerut schimbari semnificative de formulare. Unele critici continute in varianta preliminara au fost atenuate, dar nu a fost suficient pentru a castiga sprijinul fara echivoc al partidelor.
"Am incercat sa imbunatatim raportul... Nu cred ca am reusit. Acest raport nu cauta doar sa identifice si sa condamne partile vinovate, ci condamna si serviciile de securitate," a declarat legiuitorul conservator italian Jas Gawronski din Partidul Popular European, care a votat in mare parte impotriva.

"Se pleaca de la premiza ca exista o singura parte vinovata... si anume Statele Unite," a spus Gawronski.
Critica la adresa Marii Britanii pentru ca nu ar fi cooperat cu ancheta parlamentara a fost scoasa din raport la insistenta deputatilor Partidului Laburist britanic, iar varianta finala este mai blanda si la adresa guvernului german, in parte datorita presiunii din partea socialilor democrati germani.

Dar obiectiile la o declaratie a sefului politicii externe a UE, Javier Solana, au ramas, parlamentul acuzand diplomatul UE de "omisiuni" in declaratia sa din fata comisiei. Acest lucru a determinat o reactie manioasa din partea presedintiei germane a UE, potrivit careia Consiliul de ministri - forul decizional al UE - a cooperat cu anchetatorii. "Trebuie sa resping atacurile la adresa lui Solana deoarece noi ne-am oferit sa cooperam in limita posibilitatilor," a declarat ministrul adjunct de externe german Guenther Gloser in numele statelor membre UE. Germania detine presedintia rotativa de sase luni a blocului de 27 de natiuni.

S-a renuntat la amenintarea cu sanctiuni impotriva statelor UE gasite vinovate de incalcarea libertatilor civile prin gazduirea unei inchisori secrete sau prin complicitate la transferul secret al suspectilor de terorism catre state unde sunt torturati, dar legiuitorii au cerut demararea unor anchete serioase in cele 14 state UE implicate in raport. Unele dintre acestea au deschis sau au incheiat deja cercetari cu privire la activitatile CIA.

Raportul parlamentar de 76 de pagini se bazeaza pe informatii din surse confidentiale - inclusiv consemnari ale intalnirilor dintre oficialii UE, NATO si cei ai Departamentului de Stat american - precum si pe declaratiile unor persoane care afirma ca au fost rapite de agenti americani in Europa si transferate in inchisori secrete.

Raportul include si informatii despre Eurocontrol, agentia UE pentru siguranta zborurilor, care a inregistrat peste 1 200 de zboruri CIA nedeclarate in spatiul aerian european de la atacurile de la 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite - zboruri care, potrivit comisiei, incalca regulile internationale de trafic aerian. Raportul ofera dovezi circumstantiale care arata ca unele dintre aceste zboruri CIA au transportat suspecti de terorism.

Niciun guvern UE nu a recunoscut ca presupusele operatiuni anti-terorism ar fi fost desfasurate pe teritoriul sau. Human Rights Watch a identificat Polonia si Romania ca posibile locatii pentru inchisorile secrete, dar ambele state au negat implicarea. Raportul afirma ca suspiciunile nu au putut fi dovedite in cazul Romaniei, si dovedite sau negate in cazul Poloniei din cauza lipsei de cooperare a autoritatilor poloneze.

In septembrie, presedintele american George W. Bush a recunoscut ca suspectii de terorism au fost detinuti in inchisori CIA de peste hotare, dar nu a spus unde. Guvernul britanic a declarat ulterior ca stia "in mare" despre o retea CIA de inchisori secrete.

Sursa: Rador