UGIR cere Guvernului masuri anticriza

Vineri, 05 Martie 2010, ora 17:08
1923 citiri
UGIR cere Guvernului masuri anticriza

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) cere Guvernului un plan de masuri anticriza care sa pastreze Romania la cota de piata pe care o avea inainte de izbucnirea crizei economice la nivel mondial, transmite corespondentul NewsIn.

"Dorim ca Guvernul sa se intalneasca din nou cu noi, sa elaboreze si sa puna in practica prin ordonante cateva masuri punctuale anticriza si sa elaboram impreuna un plan pentru relanasarea economiei romanesti in, probabil, a doua parte a anului, pentru ca fara masuri si asistenta din partea Guvernului nici relansarea nu se va produce atat de repede cum ne-am dori.

Ceea ce dorim este un plan clar si coerent care sa faca ca Romania sa isi pastreze macar cota de piata pe care a avut-o in UE si pe alte piete inainte de inceputul crizei sau chiar sa o imbunatateasca", a declarat, vineri, la Cluj, presedintele UGIR, Ioan Cezar Coraci, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a spus ca unele dintre greselile comise de Guvern fata de mediul de afaceri se refera la neplata facturilor, intarzieri foarte mare la returnarea TVA-ului, lipsa unei liste de investitii pentru fiecare minister sau masurile active de pastrare a locurilor de munca.

"Este foarte important ca in perioada urmatoare Guvernul sa nu mai fie principalul factor de blocare al economiei, deci sa ne plateasca la timp, atat guvernul central, cat si administratiile locale, toate lucrarile receptionate. Statul ne datoreaza in continuare peste un miliard de euro, bani care ar fi o infuzie reala in economie.

In al doilea rand, sa se aplice tratament egal intre stat si contribuabil in privinta creantelor. Deci nu se poate ca TVA-ul sa fie returnat dupa nu stiu cat timp, daca statul intarzie peste cele 45 de zile din lege si alte masuri de acest tip.

De asemenea, dorim sa vedem investitiile - cerem de doua luni Guvernului sa ne arate o lista a investitiilor. Nu stim nici azi cum sa ne facem o cifra de afaceri. Dorim masuri active pe piata fortei de munca, inclusiv ajutorarea unor intreprinderi ca sa nu concedieze oameni. Asemenea masuri s-au luat peste tot in Europa, de ce in Romania nu se pot lua?", a mai afirmat liderul UGIR.

In ceaa ce priveste recuperarea TVA-ului, vicepresedintele UGIR, Nicolae Popescu, a atras atentia ca o problema este recuperarea acestor creante de la firmele care au dat faliment sau au intrat in insolventa.

"Una din problemele mari pe care le avem in mediul privat este recuperarea creantelor. Noi emitem o factura, platim TVA-ul si nu il mai recuperam niciodata de la companiile care, din cauza legii romanesti, intra in insolventa sau in faliment. Ba mai mult, am ajuns o tara in care platim impozit pe pierdere, pentru ca noi emitem factura, la sfarsit de an ne incadram cu profit, desi nu l-am incasat niciodata acel profit", a spus Popescu.

Potrivit acestuia, o alta problema a strategiei guvernamentale este lipsa selectiei programelor pe care le sprijina din bani publici, pentru ca unele din ele nu mai beneficiaza de finantare atunci cand este vorba de punerea lor in practica.

"Ati vazut o prezentare privind sprjinirea IMM-urilor (n.red. - mai multi reprezentati ai Ministerului Economiei si Autoritatii Nationale pentru IMM-uri s-au intalnit cu mediul de afaceri clujean pentru a le prezenta programele guvernamentale destinate IMM-urilor).

Foarte bine, le cream. Ce se intampla dupa aceea? Nu le asiguram piata de desfacere, ele intra intr-o jungla. Nu avem programe de lunga durata care sa fie duse pana la capat, indiferent de culoarea politica a Guvernului", a spus Popescu.

Ioan Cezar Coraci a mai adaugat ca exista masuri bune luate de Guvern, cum ar fi scutirea firmelor de la plata somajului tehnic, insa implementarea ei din luna februarie, nu din luna martie, a condus la o serie de concedieri care puteau fi evitate.

"Am reusit sa obtinem somajul tehnic, dar de abia din luna februarie. De ce nu din luna ianuarie, ca ne-a promis premierul inca din noiembrie ca va face acest lucru si e acelasi premier. Intarzierea masurilor anticriza le anuleaza partial efectul. Poate ca nu am fi pierdut 30.000 de locuri de munca daca ordonanta cu somajul tehnic incepea de la inceputul anului", a spus Coraci.

Ioan Cezar Coraci sustine ca membrii UGIR contribuie cu 25% la PIB-ul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ugir, #guvern, #masuri, #antricriza , #Ordonanta