Sarbu: Ministerele isi stabilesc singure valoarea sporurilor

Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 21:11
1820 citiri
Sarbu: Ministerele isi stabilesc singure valoarea sporurilor

Guvernul a adoptat, sambata, Ordonanta de urgenta privind sporurile din sistemul bugetar, care introduce plafoane pentru majoritatea categoriilor de sporuri, dand posibilitatea ordonatorilor de credite sa decida valoarea acestora, a anuntat ministrul Muncii, Marian Sarbu

Marian Sarbu a declarat, la finalul sedintei de Guvern, ca Ordonanta prin care se introduc plafoane maximale pentru majoritatea categoriilor de sporuri reprezinta "o forma de flexibilitate", dand posibilitatea ministerelor sa se incadreze in fondurile de salarii aprobate.

"Nu am taiat niciun fel de spor in mod substantial", a apreciat social-democratul.

Potrivit ministrului, plafonul pentru sporul de conducere va fi de 55% din salariul de baza, cel privind sporul persoanelor care lucreaza cu fondurile europene si aduc un plus de absorbtie a acestora va fi de 75%, iar indemnizatia pentru manageri publici va fi de maxim 55%. In plus, Sarbu a precizat ca sporul pentru limbi straine va ramane de 10%, cu precizarea ca va fi acordat doar pentru ceea ce MAE va considera "limbi rare".

In privinta sporului de antena, Sarbu a aratat ca acesta nu este eliminat, insa va fi instituit un control "mai aprofundat" in privinta criteriilor de acordare. Ministrul a apreciat ca, in prezent, aceste criterii "sunt usor prea relaxate".

Social-democratul a apreciat ca sumele stranse din limitarea acestor sporuri vor ajuta ministerele sa se incadreze in cheltuielile bugetare preconizate.

"Unele sporuri, de natura conjuncturala, vor fi acordate in baza criteriilor adoptate prin ordine al ministrilor, iar cele mai importante vor fi adoptate in termen de 15 zile prin hotarare de Guvern" a explicat Sarbu. El a adaugat ca, din moment ce decizia va apartine ordonatorilor de credite, acestia vor fi responsabilizati in mai mare masura.

Ministrul a mai spus ca rectificarea bugetara stabilita reconfirma influenta pozitiva a organizatiilor sindicale in luarea deciziilor guvernamentale si faptul ca sumele pentru cheltuielile sociale nu sunt afectate de rectificare.

Social-democratul a amintit ca ministerul pe care il conduce a primit 1300 milioane pentru fondul de pensii, care vor asigura cresterile punctului de pensie stabilite dar si pensia sociala minim garantata. "Am adaugat si 328 milioane lei fondului de somaj, la care vom adauga cel putin in prima jumatate a anului 142 milioane euro din cadrul fondului social european", a spus el.

Sarbu a subliniat ca fondurile pentru asistenta sociala au ramas nemodificate.

"Toate alocatiile pentru copii, familii monoparentale, indemnizatiile pentru persoanele cu handicap, pentru cresterea copilului nu vor fi afectate" a explicat ministrul.

Ordonanta de urgenta privind cheltuielile de personal in sectorul bugetar, discutata sambata de Guvern, vizeaza reanalizarea structurilor din cadrul ministerelor care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene, numarul si structura posturilor din aceste structuri, criteriile de incadrare a personalului in functiile specifice si procentul care va fi acordat personalului, in functie de rezultatele activitatii.

Evaluarea activitatii personalului se va face anual, prin urmare procentul de majorare a salariului de baza se poate modifica in functie de rezultatele activitatii.

Actul normativ abroga totodata dispozitiile referitoare la acordarea de salarii majorate cu 75% pentru personalul de specialitate din structurile care se ocupa cu gestionarea asistentei financiare din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile sau nerambursabile, dar si a altor credite sau imprumuturi similare.

 

#ministere, #sporuri, #sarbu , #Ordonanta