Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ordonanta pentru combaterea evaziunii, publicata in Monitor

Ordonanta pentru combaterea evaziunii, publicata in Monitor

Ordonanta de combatere a evaziunii fiscale a intrat in vigoare la putine ore dupa avizul final al Guvernului, prin publicarea in Monitor, din actul normativ fiind eliminate prevederile initiale referitoare la aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare si accizele la produse de lux, acuzate de CE.

Surse oficiale au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca Guvernul a decis sa renunte la aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare si reintroducerea accizelor la produse de lux, dupa ce Comisia Europeana a atentionat ca aceste prevederi incalca legislatia UE, dar a mentinut registrul operatorilor intracomunitari, care va fi infiintat la 1 august 2010.

"S-a decis in acelasi timp ca produsele pentru care se va aplica taxarea inversa sa fie restranse, prin eliminarea unor marfuri", au aratat sursele citate. Deciziile au fost luate in sedinta de miercuri a Guvernului.

La putine ore de la avizul Executivului, ordonanta de urgenta a fost publicata, miercuri seara, in Monitorul Oficial si a intrat astfel in vigoare, cu informatiile anuntate de MEDIAFAX.

Astfel, au fost eliminate prevederile initiale referitoare la aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare si reintroducerea accizelor la produse de lux. Documentul aprobat la 30 mai prevedea ca achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA.

In forma initiala, ordonanta stabilea totodata ca vor fi din nou accizate confectiile din blanuri naturale (cu 45%), cu exceptia celor de iepure, oaie, capra, articole din cristal (15%), bijuteriile din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor (10%), produse de parfumerie (intre 10 si 35%), armele si armele de vanatoare altele decat cele de uz militar (100%), iahturile si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement (intre 5 si 15%), precum si motoarele cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement (intre 5 si 9%).

Documentul restrange si produsele pentru care va fi aplicata taxarea inversa, mentinand cerealele, plantele tehnice, legumele, fructele, carnea, zaharul, faina, painea si produsele de panificatie, dar eliminand din aceasta categorie florile, pestele, fructele de mare si produsele din carne.

Comisia Europeana a transmis in urma cu doua saptamani, pentru MEDIAFAX, ca ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale "ridica o serie de ingrijorari in ceea ce priveste conformitatea sa cu legislatia UE" si a reclamat ca a fost consultata foarte tarziu de catre autoritatile romane, iar Guvernul nu a tinut cont de observatiile primite din partea CE.

Ministrul Finantelor a admis ca atat aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare, cat si taxarea inversa privind TVA din anumite tranzactii in piata interna contravin legislatiei europene, dar a aratat ca autoritatile vor urmari sa iasa din aceasta procedura inainte sa fie aplicate penalitati. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1598 ori
Citeste mai multe despreordonanta evaziune fiscala