Noua lege a farmaciilor va limita numarul acestora

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 13:50
2329 citiri
Noua lege a farmaciilor va limita numarul acestora

Noua Lege a Farmaciei prevede ca infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban sa se realizeze in functie de numarul de locuitori si la o distanta de minimum 500 de metri de o alta farmacie comunitara, au anuntat, joi, reprezentantii Ministerului Sanatatii, relateaza NewsIn.

Astfel, in Bucuresti va fi o farmacie la 3.000 de locuitori, in resedintele de judet - una la 3.500, iar in restul oraselor - una la 4.000 de locuitori, potrivit reglementarilor propuse de minister in proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea Legii Farmaciei nr. 266/2008.

"Modificarea Legii Farmaciei reprezinta o necesitate avand in vedere ca, la sfarsitul acestui, an inceteaza aplicabilitatea criteriului demografic privind infiintarea farmaciilor comunitare.

Renuntarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fara limita a farmaciilor comunitare, iar in Romania exista, in prezent, un numar suficient de farmacii prin care se asigura aprovizionarea cu medicamente a populatiei.

Mai mult, daca eliminam acest criteriu exista pericolul transferului farmaciilor din mediul rural in cel urban", a explicat, joi, ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Proiectul noii legi mai prevede ca nu vor mai putea fi infiintate farmacii in centre comerciale, gari si aerogari.

O alta prevedere importanta este aceea potrivit careia asigurarea asistentei farmaceutice permanente a populatiei va fi obligatorie pentru minim o farmacie in localitatile cu cel putin 20 000 locuitori.

"Vreau sa va dau cateva exemple care justifica aceasta decizie. In judete ca Ilfov, Bistrita -Nasaud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomita nu exista nicio farmacie cu program permanent, in timp ce in judete ca Brasov, Galati, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caras Severin exista doar o farmacie cu program permanent", a spus Cseke.

Farmaciile deja existente nu vor fi afectate de aceste modificari
. De pilda, o farmacie care functioneaza in prezent intr-un centru comercial nu va trebui desfiintata dupa intrarea in vigoare a legii.

#lege, #farmacii, #locuitori, #farmacie , #Ordonanta