Noua lege a Concurentei a intrat in vigoare

Joi, 05 August 2010, ora 18:22
1366 citiri
Noua lege a Concurentei a intrat in vigoare

Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii Concurentei a intrat de joi in vigoare, iar actul normativ imbunatateste cadrul procedural existent, adaptand normele si procedurile nationale cu prevederile comunitare in domeniul concurentei, potrivit unui comunicat emis de autoritate si preluat de NewsIn.

"Modificarile si completarile aduse legii Concurentei ne permit sa actionam cu mai multa eficienta astfel incat sa asiguram o functionare normala a pietelor, ceea ce este in avantajul consumatorilor", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Ordonanta prevede, printre altele, ca o decizie a Consiliului Concurentei poate fi suspendata de Curtea de Apel Bucuresti doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din amenda stabilita prin decizia atacata, ceea ce va urgenta solutionarea proceselor ce au ca obiect contestarea sanctiunilor aplicate de autoritatea de concurenta.

De asemenea, conform noilor reglementari, Consiliul Concurentei poate sanctiona cu amenda intre 5.000 lei si 40.000 lei autoritatile publice centrale si locale pentru pentru nefurnizarea informatiilor si documentelor solicitate sau furnizarea de informatii inexacte, incomplete.

Legislatia de pana acum permitea Consiliului Concurentei sa amendeze doar agentii economici.

Actul normativ prevede ca recunoasterea savarsirii unei fapte anticoncurentiale de catre un agent economic reprezinta circumstanta atenuanta care va conduce la diminuarea amenzii cu un procent cuprins intre 10% si 25% din nivelul de baza.

In acelasi timp, persoanele fizice care participa cu intentie frauduloasa si in mod determinant la organizarea unui cartel pot fi sanctionate si cu interzicerea dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, similara aceleia de care s-a folosit pentru incalcarea legii.

Aceasta prevedere vine in completarea celei care permitea pedepsirea persoanelor fizice cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda.

De asemenea, la solicitarea Comisiei Europene sau a altor autoritati nationale de concurenta, inspectorii Consiliului Concurentei vor putea realiza de acum inainte, pe teritoriul national, inspectii inopinate pentru aceste autoritati.

Ordonanta prevede totodata posibilitatea notificarii intentiei de a realiza o concentrare economica (preluarea unei companii sau fuziune), pana in prezent autoritatea de concurenta fiind notificata doar dupa semnarea actului de realizare a operatiunii.

In acelasi timp, a fost imbunatatita procedura simplificata de notificare a concentrarilor economice, ceea ce va facilita analiza cu celeritate a acestor operatiuni. Ordonanta de Urgenta nr. 75/2010 pentru modificarea si completarea Legii Concurentei a fost aprobata in sedinta de Guvern din 30 iunie si a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 459 din 2010. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#concurentei, #consumatori, #legea, #piete , #Ordonanta