Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Masuri pentru eficientizarea consumului energetic

Masuri pentru eficientizarea consumului energetic

Operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol vor fi obligati sa efectueze anual un audit energetic elaborat de o persoana fizica sau juridica autorizata de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei si sa intocmeasca programe de imbunatatire a eficientei energetice care includ masuri pe termen scurt, mediu si lung, conform unui proiect de Ordonanta publicat pe site-ul MEF, scrie Rompress.

Operatorii vor trebui sa numeasca un manager energetic, atestat de ARCE.


La randul lor, consumatorii finali de energie, persoane juridice, trebuie sa dispuna de un sistem de masura, evidenta si monitorizare a consumurilor energetice si sa puna la dispozitia ARCE, la cerere, informatii privind consumurile energetice si indicatorii de eficienta energetica.

Autoritatile administratiei publice locale din localitatile cu o

populatie mai mare de 20.000 de locuitori au obligatia sa intocmeasca

programe de imbunatatire a eficientei energetice (3-6 ani) in care

includ masuri pe termen scurt si masuri pe termen lung, vizand un

program de investitii pentru care se vor intocmi studiile de

fezabilitate.

De asemenea, conform proiectului de ordonanta, societatile de

transport, alte societati, precum si unitatile administratiei publice

locale si centrale, care detin mai mult de 25 de autovehicule, au

obligatia sa dezvolte programe de monitorizare si gestiune a consumului

de carburanti pentru grupul de vehicule detinut.


Administratorii cladirilor aflate in proprietate publica au obligatia sa ia masuri pentru utilizarea eficienta a sistemului de incalzire si climatizare, a aparatelor de masura si reglare a consumului de energie, iar autoritatile administratiei publice centrale si locale au obligatia sa ia masuri de imbunatatire a eficientei energetice, prin promovarea cu precadere a masurilor care genereaza cele mai mari economii de energie in cel mai scurt interval de timp.


Distribuitorii de energie, operatorii sistemului de distributie a energiei si/sau societatile de vanzare cu amanuntul a energiei iau masuri pentru eficientizarea consumului propriu de energie si trebuie sa nu intreprinda nici o activitate care ar putea afecta cererea si furnizarea de servicii energetice si alte masuri de imbunatatire a eficientei energetice sau care ar putea impiedica dezvoltarea pietelor de servicii energetice si alte masuri de imbunatatire a eficientei energetice, sa furnizeze la cerere, insa cel mult o data pe an, informatii statistice agregate despre consumatorii lor finali catre Observatorul Energetic National.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1749 ori