Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul a aprobat Componenta de programare bugetara

Guvernul a aprobat Componenta de programare bugetara

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Componenta de programare bugetara din cadrul Metodologiei privind sistemul de planificare strategica pe termen mediu al institutiilor administratiei publice la nivel central, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit sursei citate, aceasta planificare isi propune intarirea legaturii dintre planificarea politicilor publice si elaborarea bugetului, precum si cresterea eficientei cheltuielilor publice.
Seful Guvernului a aratat ca rolul acestei planificari este cel de instrument pentru promovarea de politici publice coerente, de calitate.
"Nu de putine ori am vorbit cu partenerii nostri din Uniunea Europeana (UE) pentru crearea bazei pentru bugetele anilor urmatori. Este extrem de important sa cream elementele de predictibilitate a politicilor bugetare", a spus primul-ministru.

La randul sau, secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a declarat ca, la sfarsitul anului 2006, Secretariatului General al Guvernului a inceput implementarea procesului de planificare strategica, introducand obligativitatea elaborarii planurilor strategice pentru perioada 2007-2009 de catre ministerele de resort.
Astfel, a fost elaborata metodologia pentru prima etapa, pe baza careia ministerele au realizat componenta de management a planului strategic.

Ilie Bolojan a aratat ca metodologia aprobata "introduce cea de-a doua etapa a sistemului de planificare strategica, constituind baza pentru elaborarea celei de-a doua componente a planurilor strategice, si anume Componenta de programare bugetara".
Sarcina elaborarii planurilor strategice prevazute in metodologie revine exclusiv ministerelor si Secretariatului General al Guvernului, acestea urmand sa elaboreze componenta de programare bugetara in conformitate cu prevederile metodologiei.

Pana in 15 aprilie 2008, Secretariatului General al Guvernului si ministerele trebuie sa elaboreze componenta de programare bugetara a planurilor strategice.
Varianta finala a componentei de programare bugetara a planului strategic se aproba prin ordin al conducatorului institutiei si se publica pe pagina de Internet proprie de catre institutia emitenta pana la data de 30 aprilie 2008.

Planurile strategice integrale trebuie finalizate pana in decembrie 2008, urmand a fi prezentate Guvernului.
Pe parcursul introducerii procesului de planificare strategica, Secretariatul General al Guvernului si Ministerul Economiei si Finantelor vor indeplini urmatoarele atributii: monitorizarea respectarii termenelor de elaborare a Componentei de programare bugetara a planurilor strategiei prevazute in metodologie; asistarea ministerelor in procesul de elaborare a Componentei de programare bugetara a planurilor strategice; organizarea de intalniri periodice intre reprezentantilor ministerelor pentru prezentarea stadiului de realizare a planurilor strategice.
De asemenea, Ministerul Economiei si Finantelor elaboreaza instructiunile privind continutul, forma de prezentare si structura programelor elaborate de ordonatorii principali de credite.

Rompres

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1325 ori