Bugetarii, in pericol de a ramane fara sporuri, premii si plata orelor suplimentare

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 17:55
3922 citiri
Bugetarii, in pericol de a ramane fara sporuri, premii si plata orelor suplimentare

Guvernul propune reducerea cheltuielilor bugetare in acest an cu 1,62 miliarde lei prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare si eliminarea a 18 sporuri si indemnizatii, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta.

Principalele masuri propuse de reprezentantii executivului in vederea reducerii cheltuielilor de personal cu 20% in 2009 vizeaza "abrogarea Legii nr.490/2004, care reglementa acordarea unui spor de 75% pentru personalul care gestioneaza fondurile comunitare si a articolului 7 din Legea nr.1/2004 ce stipula majorarea cu 75% a salariilor de baza ale functionarilor publici si personalului contractual din cadrul Agentiei de Plati si Interventiei pentru Agricultura (APIA) si centrelor judetene acesteia".

Astfel, personalul de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare comunitare acordate Romaniei prin instrumente de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD, prin Fondul European pentru Garantare in Agricultura, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si prin fondurile structurale si de coeziune "pot beneficia de salarii de baza corespunzatoare functiilor si pot beneficia de o prima lunara de pana la 75% din salariul de baza, in functie de indeplinirea criteriilor si conditiilor stabilite prin Hotarare a Guvernului".

Pentru ca functionarii publici sa poata beneficia de aceasta prima lunara, institutiile publice ar urma sa solicite Guvernului aprobarea structurilor si a personalului ce au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare comunitare, urmand ca in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei sa se stabileasca de catre Executiv criteriile, conditiile si procentul ce urmeaza a fi acordat angajatilor. Prima lunara s-ar acorda persoanelor care gestioneaza fonduri comunitare incepand cu luna urmatoare celei in care s-a obtinut aprobarea Guvernului.

Procedura de urmat este aceeasi si pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul APIA si sucursalele judetene ale acesteia. Guvernul propune eliminarea premiilor si a salariilor de merit din sistemul bugetar Reprezentantii guvernului propun, totodata, "neacordarea salariului de merit in cursul anului anului 2009, neacordarea de premii pentru toate categoriile de personal din autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul de finantare a acestora si de data consituirii fondurilor de premiere si compensarea orelor suplimentare efectuate in cursul anului 2009 cu ore libere platite care se pot acorda in tot cuprinsul anului calendaristic".

Proiectul de ordonanta de urgenta mai prevede abrogarea sporului de 75% pentru personalul de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate "gestionarea asistentei financiare din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat" si abrogarea prevederilor legale care reglementau "dreptul specialistilor pregatiti in managementul de proiect cu finantare internationala de a beneficia de majorarea cu 75% a salariilor de baza".

Executivul vrea, de asemenea, sa creeze cadrul normativ "care sa permita specialistilor pregatiti in managementul de proiect cu finantare internationala de a beneficia de o prima lunara de pana la 75% din salariul de baza si eliminarea procentului de 10% cu care se putea majora salariul de baza al observatorilor desemnati in procesul de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica".

Un alt spor ce ar putea fi eliminat odata cu adoptarea ordonantei de urgenta este cel de pana la 25% acordat auditorilor interni "pentru complexitatea muncii". Proiectul mai prevede neacordarea sporului pentru "conditii vatamatoare", de pana la 10% din salariul de baza, de care beneficiaza personalul bugetar care isi desfasoara activitatea in unitati care in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice.

In nota de fundamentare a ordonantei de urgenta, semnata de ministrul Muncii Marian Sarbu, se solicita eliminarea sporurilor acordate consilierilor pentru afaceri europene, cu exceptia sporului de vechime, si instituirea "unor limite maxime pana la care conducatorii autoritatilor sau institutiilor publice pot acorda indemnizatii de conducere pentru personalul bugetar, ramanand in sarcina ordonatorilor de credite sa determine nivelurile individuale".

Angajatii MAE, fara spor pentru limbi straine Proiectul de de ordonanta mai prevede reducerea indemnizatiei de sedinta acordata membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern la 1% din nivelul echivalent salariului brut al secretarilor de stat si eliminarea prevederilor legale care instituiau "acordarea unui spor de 10% pentru membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei care lucrau in centrala Ministerului Afacerilor Externe care cunosteau doua sau mai multe limbi straine".

Guvernul mai propune eliminarea indemizatiei de 20% acordata membrilor comisiilor de concurs si solutionare a contestatiilor, precum si a indemnizatiei de 10% acordata personalului care asigura secretariatul comisiilor de concurs. Alte doua indemnizatii care ar urma a fi elimiate odata cu intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta sunt cea de 15% aplicata la salariul de baza care se acorda membrilor, secretariatului si persoanelor desemnate sa efectueze cercetarea administrativa in cadrul comisiilor de disciplina si cea de 10% acordata angajatilor care asigura secretariatul tehnic al comisiei de disciplina pentru functionarii publici.

In urma aplicarii masurilor prevazute in "Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal in sectorul bugetar", Guvernul mizeaza pe reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,62 miliarde lei in acest an.

Astfel, cheltuielile de la bugetul de stat ar urma sa se diminueze cu 931 milioane lei, cele ale bugetelor locale cu 648 milioane lei, cele de la bugetul Fondului National unic al Asigurarilor Sociale de Stat cu 10 milioane lei, la bugetul Asigurarilor Sociale de Stat cu 16 milioane lei, iar cheltuielile de la bugetul Asigurarilor de Somaj cu 15 milioane lei.

In nota de fundamentare a Ordonantei, se precizeaza ca prevederile acesteia urmeaza sa fie discutate cu partenerii sociali, in cadrul Comisiilor pentru dialog social, constituite la nivelul fiecarui minister, urmand ca "eventualele concluzii si propuneri" sa fie trimise Ministerului Muncii in termen de cinci zile, pentru a fi avute in vedere la finalizarea actului normativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetar, #criza, #pericol, #premii, #sporuri , #Ordonanta