Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banci din Cluj, pasibile de amenzi pentru nereguli privind actele aditionale

Banci din Cluj, pasibile de amenzi pentru nereguli privind actele aditionale

Mai multe sucursale ale unor banci din municipiul Cluj-Napoca ar putea fi amendate de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj, care a depistat nereguli in ceea ce priveste actele aditionale la contractele de credit, unii clientii fiind notificati prin sms.

Directorul CJPC Cluj, Mircea Radu, a declarat luni corespondentului MEDIAFAX ca in aceasta saptamana au fost invitati la sediul comisariatului reprezentantii a 22 de banci, dupa ce inspectorii institutiei au descoperit in urma unor controale numeroase nereguli in ceea ce priveste actele aditionale.

"Am chemat, in aceasta saptamana, la CJPC Cluj reprezentantii a 22 de banci dupa ce am efectuat un control si am luat toate modelele de acte aditionale la contractele de credit. Au fost descoperite numeroase nereguli si, cu siguranta, vom aplica amenzi.


Au fost banci care si-au notificat clientii prin SMS, in loc sa negocieze direct cu ei, ceea ce contravine legii, sau care au transformat comisionul de risc intr-unul de administrare", a spus Radu.


Potrivit acestuia, numarul reclamatiilor depuse de clientii nemultumiti la adresa unor banci a crescut "considerabil" in ultima saptamana, dupa expirarea termenului de reglementare a actelor aditionale la contractele de credit. Mircea Radu a precizat ca amenzile ar putea fi aplicate chiar in cursul saptamanii viitoare.


In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1128 ori
Citeste mai multe despreaditionale amenzi banci cluj contracte nereguli