Neoliberalismul mai există doar în teorie: Tot mai multe guverne renunță la piața liberă și preiau controlul economiilor
Un număr tot mai mare de guverne, economiști și instituții regândesc doctrina pieței libere și statele revin în forță la controlul economiilor, proces ce s-a accelerat rapid o dată cu pandemia de coronavirus din 2020.
Iar creșterile abrupte ale tarifelor la mărfurile chineze introduse în SUA și UE reprezintă doar cel mai recent exemplu de politici intervenționiste care vin în contradicție cu politicile neoliberale.
Consensul neoliberal a fost depășit de noi preocupări cu privire la geopolitică, securitatea națională, reziliența lanțului de aprovizionare, schimbările climatice și erodarea clasei de mijloc.
Companiile private se bat pe fonduri publice
Guvernele renunță din ce în ce mai mult la încrederea în piețe și încearcă să identifice industriile promițătoare și firmele private pentru un tratament special.
Acest lucru ia forma atât a măsurilor protecționiste, cât și a stimulentelor și sprijinului direcționat, în special pentru semiconductori, baterii, vehicule electrice, panouri solare și chiar oțel și aluminiu.
Multe țări fac același lucru: Subvențiile pentru semiconductori sunt acum în vigoare în SUA, Europa, Japonia, India și, desigur, China.
Aceste politici schimbă concurența de la reducerea costurilor la calificarea pentru stimulente guvernamentale, care sunt câștigate mai ușor de companiile mai mari, în același timp ivindu-se premisele pentru apariția corupției guvernamentale.
Tot mai multe guverne îmbrățișează strategii industriale pe care vor să le dezvolte în interes public.
Împărțirea profiturilor cu societatea
Firmele care primesc finanțare publică ar trebui să împartă însă o parte din profituri și să le reinvestească în activități productive, cum ar fi formarea lucrătorilor, cercetarea și dezvoltarea.
Nu asigurarea bunăstării corporative trebuie să fie în prim plan, ci modelarea piețelor, astfel încât acestea să aducă un plus pentru toate părțile interesate, nu doar acționarilor.
Agenda neoliberală a fost întotdeauna parțial o șaradă, o frunză de smochin pentru politica de putere. A existat o dereglementare financiară, dar și salvari masive ale guvernului. A existat ”comerț liber”, dar și subvenții masive pentru agricultura mare și pentru industrie, se arată într-un articol publicat de Project Syndicate, sub semnătura mai multor economiști de prestigiu, precum Mehrsa Baradaran, Anne O. Krueger, Mariana Mazzucato, Dani Rodrik, Joseph E. Stiglitz și Michael R. Tulpina.
Modele comerciale colonial
La nivel global, acest lucru a condus la crearea unor reguli care au păstrat modelele comerciale coloniale, țările în curs de dezvoltare producând mărfuri, iar economiile avansate dominând industriile cu valoare adăugată ridicată.
Comerțul liber nu a dus la pacea mondială, iar piețele nu au fost neapărat mai eficiente decât guvernele.
Încă de la început, neoliberalismul a fost un cal troian. A promis libertatea pieței, dar a dat opusul: Mai multe legi, avocați, subvenții și, în Statele Unite, cea mai mare birocrație federală din istoria țării.
...citeste mai departe despre "Neoliberalismul mai există doar în teorie: Tot mai multe guverne renunță la piața liberă și preiau controlul economiilor" pe Ziare.com