Top 10 deputati chiulangii

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 10:20
1161 citiri
Top 10 deputati chiulangii

Deputatii au inregistrat in perioada februarie-octombrie 2007 peste 3.000 de absente la sedintele de plen si de comisii. Nici un deputat nu a fost sanctionat, pentru ca toate absentele apar ca fiind motivate. Intre 5 februarie si 31 octombrie 2007, in 51 de sedinte ale plenului Camerei Deputatilor s-au inregistrat, oficial, 1.521 de absente. In sedintele din comisiile de specialitate, tot in aceeasi perioada (de regula, comisiile importante au avut in medie 11 sedinte pe luna) s-au inregistrat 1.650 de absente. Totalul pe sapte luni (doua luni au fost de concediu, iar statistica pentru lunile noiembrie si decembrie 2007 este in lucru la ora actuala - n.a.) de activitate parlamentara se ridica la 3.171 de absente. Aceste date sint preluate din listele de prezenta ale deputatilor la sedintele de plen si din comisii. In realitate insa, numarul absentelor este mult mai mare, deoarece, se stie, in foarte multe situatii, unii deputati, in exces de colegialitate, semneaza "condica" si pentru absenti. Din observarile facute la fata locului, la fiecare sedinta de plen, de regula, sint semnati de catre colegi intre 10 si 20 de deputati care nu sint prezenti. Precizam ca nu am contabilizat absentele ministrilor, ale europarlamentarilor si ale celor doi deputati care au decedat, despre care se stia ca se afla in tratament medical.

Dintre cele 3.171 de absente, nici una nu apare ca fiind nemotivata, si, drept consecinta, nici un deputat nu a fost sanctionat. Aceasta in situatia in care sint in jur de 40 de deputati care au minimum 25 de absente, iar in "top 10", primele pozitii au intre 50 si 100 de absente. Este adevarat, un procent important din cele peste 3.000 de absente sint justificate - deplasari in strainatate la diverse sesiuni ale unor organisme europene (de exemplu, deputatul PC Stefan Glavan si liberalul Relu Fenechiu au 9, respectiv 7 absente, toate in zilele in care au fost prezenti la actiuni APCE), diferite delegatii in tara sau in strainatate, alte actiuni pe linie parlamentara, dar numarul celor care au fost motivate "pe

{

return group5TOver(this);

}" style="COLOR: #0d490c; BORDER-BOTTOM: #0d490c 1px dotted" onmouseout="function anonymous()

{

TOut()

}" href="http://194.169.235.24/openads/www/delivery/ck.php?oaparams=2__bannerid=26__zoneid=120" target="_blank">ochi frumosi" ramine foarte ridicat.

Contactat de Cotidianul pentru a afla de ce nu exista nici un deputat cu absente nemotivate, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ne-a facut urmatoarele precizari: "Situatia prezentei deputatilor nu tine de conducerea Camerei. Procedura este urmatoarea: liderii de grup parlamentar sint cei care analizeaza cazurile de absente si ei sint cei care motiveaza sau nu vreo absenta. Listele cu absentii motivati sau nemotivati sint remise de catre liderii de grup Secretariatului General, care prezinta o situatie centralizata Biroului Permanent. Daca exista absenti nemotivati, atunci se aplica sanctiunile prevazute de regulamentul Camerei. Deci, raspunderea apartine in totalitate liderilor de grup parlamentar".

Explicatiile liderilor de grup parlamentar sint relativ identice. "Deputatii au foarte multe actiuni pe linie parlamentara in teritoriu, actiuni care coincid cu zile de sedinta de plen sau comisie. Unii mai au probleme, tot pe linie parlamentara, la ministere, altii mai merg sa taie panglica la o manastrire, la a carei ctitorie au contribuit. Mai sint si cazurile de sanatate ale unor deputati sau ale familiilor lor. Vine unul la mine si imi spune ca a lipsit pentru ca si-a internat mama sau soacra in spital. Ce pot sa fac? Sa ma apuc sa fac

{

return group4TOver(this);

}" style="COLOR: #ec4f0a; BORDER-BOTTOM: #ec4f0a 1px dotted" onmouseout="function anonymous()

{

TOut()

}" href="http://194.169.235.24/openads/www/delivery/ck.php?oaparams=2__bannerid=23__zoneid=83" target="_blank">ancheta sa vad daca, intr-adevar, persoana in cauza a fost internata. Trebuie sa-l cred pe respectivul si sa-i motivez absenta. La noi, la grup, am instituit o regula, care se respecta in proportie de 80%: sint anuntat inainte de cei care urmeaza sa lipseasca de la plen sau comisie", ne-a declarat liderul deputatilor PD-L, Cristian Radulescu. "Nu avem deputati cu absente nemotivate, pentru simplul motiv ca nu au lipsit nemotivat. Cei care apar cu absente motivate fie au fost cu probleme de sanatate, fie au avut actiuni parlamentare in tara sau in strainatate", spune Marton Arpad, seful deputatilor UDMR.

  • Adio, semnaturi in serie!

Conform unei decizii a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, incepind cu sesiunea februarie-iunie 2008, la sedintele de plen, deputatii nu se vor mai inregistra pe liste de prezenta. "Am decis sa eliminam aceste liste de preznta sau condica de prezenta cum ii spun multi. Deputatii isi vor inregistra prezenta prin intermediul aparatului electronic de vot. Prin aceasta masura incercam sa eliminam o «traditie» negativa, si anume semnatura pentru altul. Se stie, foarte multi deputati apar ca prezenti pe liste, pentru ca sint semnati de colegi binevoitori, dar in realitate ei nu sint la serviciu. Prin inregistrarea electronica nu se mai poate face nici o smecherie", ne-a declarat ieri presedintele Camerei, Bogdan Olteanu.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17162&art=41686&cHash=8d4a396738>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Curs valutar

1 EUR = 4.9730 RON

0.0020

1 USD = 4.6085 RON

0.0193