Teodorovici vrea fonduri europene de peste 6 miliarde euro pana la finele lui 2013

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 08:51
1677 citiri
Teodorovici vrea fonduri europene de peste 6 miliarde euro pana la finele lui 2013

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sustine ca Romania se afla pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene si spune ca trebuie ca pana la sfarsitul anului sa mai urce in clasament, el dorind sa fie accesate fonduri de peste sase miliarde de euro pana la finele lui 2013.

"2013 este un an foarte important pentru Romania vizavi de ce inseamna fondurile europene, din doua motive. Primul ar fi cel legat de faptul ca va trebui sa recuperam din decalajele pe care le avem fata de Europa, fiind inca pe ultima pozitie in ceea ce inseamna absorbtia fondurilor europene si o spun ca ministru al fondurilor europene fara sa-mi fie rusine, asta este situatia, speram sa facem in asa fel incat Romania sa ajunga acolo unde ii este locul, si anume intr-o pozitie fruntasa in acest clasament la final de an 2013. Deci, pe de o parte va trebui sa recuperam aceste deficiente si sa aducem cat mai multa finantare europeana in Romania pe diverse domenii in care avem nevoie acuta de a finanta, pe de alta parte pregatim urmatorul cadru financiar 2014-2020 pentru care Romania are alocata suma de 21,8 miliarde de euro", a declarat Eugen Teodorovici, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Mamaia.

El a precizat ca Romania isi propune sa atraga 6,1 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2013, iar aproximativ 1,5 miliarde de euro ar urma sa fie atrase prin Programul Operational Sectorial Mediu.

"Romania are ca tinta pentru anul acesta 6,1 miliarde de euro, cam asta este suma aproximativa care trebuie transpusa in facturi si trimisa Comisiei Europene pentru rambursare, in caz contrat diferenta se pierde in mod automat de catre Romania. Pentru Programul Operational Sectorial de Mediu anul acesta suma este de 1,4-1,5 miliarde de euro, suma care trebuie sa se regaseasca la final de an 2013 in facturi pentru a evita pierderea de astfel de fonduri", a explicat ministrul Fondurilor Europene.

El a mentionat ca si in viitorul exercitiu financiar al Uniunii Europene 2014-2020 sectorul de mediu trebuie sa primeasca un buget substantial pentru ca Romania trebuie sa indeplineasca mai multe angajamente fata de Uniunea Europeana legate de acest domeniu.

"Sectorul de mediu este unul din domeniile unde trebuie sa alocam un buget substantial pentru ca avem foarte multe angajamente fata de Uniunea Europeana care daca nu sunt indeplinite vor atrage dupa sine si penalitati. Deci cu atat mai mult un motiv in plus pentru a aloca substantial o finantare nerambursabila", a mai afirmat Eugen Teodorovici.

El a participat, joi, la Mamaia, la sedinta Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial Mediu.

#fonduri europene romania, #Eugen Teodorovici fonduri europene , #Ministri