Tabara: Vom solicita UE sa nu fim obligati sa vindem teren agricol nerezidentilor

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 19:47
1496 citiri
Tabara: Vom solicita UE sa nu fim obligati sa vindem teren agricol nerezidentilor

Romania va face un demers catre Uniunea Europeana prin care sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti, pana in anul 2020, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, intr-o conferinta de presa.

"Romania nu este pregatita la aceasta data pentru a deschide fondul funciar si fondul agricol si in acest sens vom face un demers catre UE pentru a ne permite prelungirea termenului dupa 2016, astfel incat tara sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti, asa cum au mai facut si alte state.

Sigur ca ramane sa vedem pozitia UE si capacitatea noastra de negociere, dar aceasta este pozitia MADR si a Guvernului Romaniei", a declarat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca Romania este conditionata prin tratatul de aderare sa inceapa din 2016 vanzarea de teren pentru nerezidenti

Seful de la Agricultura a precizat ca la ora actuala circa 7-8% din suprafata arabila a Romaniei este utilizata de cetateni straini, care au cumparat in conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafetele de teren cu cele doua conditionari care se regasesc in Codul Civil.

Astfel, pentru persoanele fizice exista obligativitatea de a avea domiciliul in Romania iar pentru personele juridice sau asociatii de a avea sediul in Romania daca doresc sa detina teren sau sa-l lucreze.

Potrivit datelor MADR, suprafata agricola detinuta de straini in Romania la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei.

Intr-un clasament al cumparatorilor de teren in Romania, pe primele locuri se afla Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% si tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda cate 2,4% si Turcia 0,78%.

Preturile terenurilor au oscilat intre 1.500 si 2.500 de euro pe hectar

Potrivit ministrului Agriculturii, preturile terenurilor in Romania oscilau anul trecut intre 1.500 si 2.500 de euro pe hectar, iar in 2011 in zonele favorabile a ajuns 4.000 - 5.000 de euro pe hectar.

Romania participa in acest an la Expozitia Internationala pentru Alimentatie, Agricultura si Horticultura "Saptamana Verde" de la Berlin (Germania), ca stat partener, cele 62 de companii ce activeaza in domeniul industriei alimentare, agriculturii si horticulturii din tara noastra expunandu-si produsele in Hala 10.2 din Pavilionul expozitional Messe Berlin, pe o suprafata de 1.000 mp.

#valeriu tabara, #vanzare teren agricol, #terenuri agricole Romania, #straini terenuri Romania , #Ministri