Tabara: Plafonarea platilor directe risca sa afecteze fermele performante

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 21:50
831 citiri
Tabara: Plafonarea platilor directe risca sa afecteze fermele performante

Plafonarea platilor directe pentru marii beneficiari prevazuta de propunerile de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC) dupa 2013 risca sa afecteze "fermele performante care contribuie major la asigurarea securitatii alimentare si se conformeaza standardelor ridicate", a declarat luni, la Bruxelles, ministrul roman al agriculturii Valeriu Tabara, in cadrul unei dezbateri in Parlamentul European.

El a mai spus ca "modalitatea de echilibrare a platilor directe, realocarea unei treimi a diferentei dintre 90% din media europeana a platilor directe si nivelul actual al platilor directe din state unde nivelul platilor directe este situat sub media europeana este insuficienta".

In ceea ce priveste modul de implementare a componentei de ecologizare in cadrul platilor directe, Valeriu Tabara a precizat ca aceasta "se impune", dar ca "trebuie analizate implicatiile institutionale, in primul rand riscul de crestere a birocratiei".

In cadrul dezbaterii din PE la care au luat parte ministrii agriculturii din UE, membrii Comisiei pentru agricultura a PE si comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, Valeriu Tabara a atras de asemenea atentia ca "renuntarea la finantarea investitiilor pentru grupurile de producatori din domeniul legume si fructe va compromite dezideratul Comisiei de a promova si consolida formele asociative pentru comercializare".

Romania saluta schema pentru micii fermieri, dar considera "ca ar trebui analizata posibilitatea stabilirii unei limite superioare mai ridicate - 5.000 de euro in loc de 1.000 de euro - pentru fermierii care nu-si vor transfera sau vinde ferma si care vor participa in reteaua europeana Innovation Partnership", a mai afirmat Tabara.

In privinta schemei pentru tinerii femieri, "ar fi necesara o discutie privind cresterea procentului de 2% din plafonul national alocat si a suprafetei eligibile, care acum este de maximum 25 de hectare", a adaugat el.

"In organizarea comuna a pietelor se impune pastrarea restitutiilor la export pentru produsele agricole de baza si cele din non-Axa 1, in special sunt de interes restitutiile la carnea de pasare, carnea de vita, de porc, produse lactate", a mai afirmat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tabara micii fermieri, #Tabara Cioclos investitii europene agricultura , #Ministri