Stelian Fuia: Cand nu voi mai fi ministru, probabil ma voi apuca de apicultura

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 14:17
2554 citiri
Stelian Fuia: Cand nu voi mai fi ministru, probabil ma voi apuca de apicultura

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat sambata, in cadrul vizitei la "Targul National al Mierii", ca probabil se va dedica apiculturii dupa incheierea mandatului de ministru si a recomandat romanilor "sa se intoarca cu fata catre unul dintre sectoarele agricole foarte profitabile".

"Cand nu voi mai fi ministru, probabil ma voi apuca de apicultura. Recomand romanilor sa se intoarca cu fata catre unul din sectoarele agricole foarte profitabile. Orice apicultor castiga bani la ora actuala si are un business bun. Decat sa te vaieti ca nu ai loc de munca, sa stai in somaj sau sa astepti sa obtii un un loc de munca prost platit, mai bine te intorci in mediul rural", a mentionat Fuia.

Acesta a adaugat ca exista fonduri europene pentru deschiderea unei afaceri in acest domeniu, dar si Programul National Apicol pentru sustinerea investitiilor in apicultura.

"Apicultura este un domeniu de mare viitor in Romania. In toate dezbaterile publice vedem ca ne pleaca medicii pentru ca nu au conditii de lucru, ne pleaca IT-istii pentru ca au conditii mai bune afara, inginerii pleaca la multinationale. Toti spun ca nu au optiuni. Eu cred ca apicultorii au o optiune in Romania. Pentru a deveni apicultor nu iti trebuie un centru NASA", a adaugat ministrul.

Acesta sustine ca sunt conditii foarte bune de pregatire in ceea ce priveste apicultura in Romania, la Apimondia, iar potentialul de export este foarte mare.

"Avem campuri si paduri frumoase, naturale, iar productia de miere si de produse apicole poate sa creasca exponential in urmatorii ani, avand in vedere resursele pe care ministerul le-a pus la dispozitie atat din bani europeni, cat si din surse guvernamentale. Nu exista problema ca, daca ma apuc de apicultura, nu voi avea ce sa fac cu productia. Exista potential enorm pentru export. Anul trecut cred ca am avut o productie de aproximativ 26.000 de tone. Chiar daca producem 50.000 de tone, exista piata pentru mierea romaneasca, deoarece este de calitate", a mai spus Fuia.

"Targul National al Mierii" este organizat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania in colaborare cu Compartimentul de Agricultura Ecologica din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si se desfasoara in perioada 20 - 22 aprilie 2012. Targul cuprinde si un segment expozitional de produse apicole ecologice "Expo Eco-Apicultura", destinat promovarii acestora.

#stelian fuia agricultura, #Stelian Fuia apicultura , #Ministri