Sova, despre Portul Constanta: Am cerut CE sa se pronunte cu privire la trasferul de actiuni catre Primarie

Sambata, 17 Mai 2014, ora 15:55
1895 citiri
Sova, despre Portul Constanta: Am cerut CE sa se pronunte cu privire la trasferul de actiuni catre Primarie
Foto: radardemedia.ro

Comisia Europeana se va pronunta cu privire la intentia autoritatilor romane de a transfera 13% din actiunile detinute in Portul Constanta la administratia locala, a anuntat, sambata, la Tulcea, ministrul Transporturilor, Dan Sova, care a precizat totodata ca ulterior se vor incepe procedurile pentru obtinerea avizelor din partea Ministerului Finantelor si Ministerului Justitiei.

''Mentinerea unui centralism la nivelul Ministerului Transporturilor in Portul Constanta nu are legatura cu realitatile europene. Mai mult, in anul 2008, atunci cand s-a facut transferul gratuit a 20% din actiuni, nimeni nu a cerut acordul Uniunii Europene. Pe data de 5 mai, am sesizat CE, am aratat ca infrastructura strategica va ramane in proprietatea statului si in administrarea ministerului si am cerut sa se pronunte daca se creeaza un avantaj nelegal Consiliului local Constanta prin acest transfer'', a spus ministrul, intr-o conferinta de presa sustinuta la Tulcea.

Potrivit acestuia, daca CE va fi de acord, autoritatile romane vor incepe demersurile pentru a obtine avizele din partea Ministerului Finantelor si a Ministerului Justitiei, apoi vor scoate la bursa un pachet de 14% din actiunile detinute la Administratia Portului Constanta.

''Vorbim despre o societate care doar administreaza portul, actionariatul acesteia apartinand statului roman. Transferul gratuit a 13% din actiuni si scoaterea pe bursa a 14% din actiunile detinute la APC fac parte dintr-o strategie a ministerului legata de apartenenta Romaniei la UE. Vrem ca autoritatea centrala si cea locala sa aiba reprezentare egala in actionariatul Portului Constanta, dupa modelul european'', a precizat ministrul.

Autoritatile romane se asteapta in acest context la o scadere a evaziunii fiscale, dar si a muncii la negru, cu atat mai mult cu cat in prezent numarul angajatilor portului constantean reprezinta 10% din cel al angajatilor unitatii de acum peste 25 de ani, atunci cand activitatea portului era mai scazuta decat cea din zilele noastre.

Referindu-se la intentiile anuntate privind organizarea unor proteste in Portul Constanta din cauza deciziei autoritatilor romane, ministrul Transporturilor a precizat ca ''operatorii privati nu au legatura cu actionariatul APC''.

Si celelalte porturi dunarene din Romania, cu exceptia celor de la Braila si Galati, vor fi transferate autoritatilor locale, potrivit ministrului Sova, raspunsul CE cu privire la legalitatea acestor demersuri urmand sa fie primit in maximum o luna de la transmiterea sesizarilor de catre autoritatile romane.

Ministrul Transporturilor, Dan Sova, s-a intalnit sambata, la Tulcea, cu oameni de afaceri, lideri de sindicat si autoritati judetene. Aceasta a fost urmata de o intalnire similara in orasul Isaccea.

#Dan Sova port Constanta, #actiuni Port Constanta , #Ministri