Se reiau platile de la Comisia Europeana

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 14:00
1261 citiri
Se reiau platile de la Comisia Europeana

Procesul de transmitere la Comisia Europeana pentru rambursare a declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele finantate din fonduri structurale a fost reluat incepand de joi, 22 decembrie, dar au fost aplicate corectii de 10% sau 25% la nivelul mai multor programe.

Procesul a fost intrerupt in iulie, iar decizia de reluare a rambursarilor declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele operationale a fost luata dupa ce partea romana a remediat deficientele constatate in urma unei misiuni de audit a Comisiei Europene, a transmis MAEur.

"Este un lucru pozitiv faptul ca se pot relua platile de la Comisia Europeana inainte de sfarsitului anului 2011 pentru toate programele operationale Este adevarat ca reluarea platilor se va face in anumite conditii, conform carora vom putea transmite Comisiei Europene cereri de rambursare in valoare sensibil mai mica decat cea preconizata anterior" a declarat Leonard Orban.

"Important este ca reluarea procesului va permite o crestere semnificativa a ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in 2012", a adaugat ministrul Afacerilor Europene.

Reluarea platilor a constituit o prioritate majora

Acesta a reamintit ca reluarea platilor a fost prioritatea sa majora asumata la preluarea mandatului.

Astfel, dupa controalele efectuate, institutiile romanesti responsabile, respectiv autoritatile de management si autoritatea de audit, au aplicat o serie de corectii, dar Comisia Europeana a solicitat si aplicarea unor corectii financiare suplimentare cu caracter preventiv pana la finalizarea procedurii de conciliere.

"Corectiile suplimentare nu sunt definitive, ci reprezinta un mecanism de protectie initiala care sa acopere eventuale probleme. Ulterior, daca nu se constata nereguli, sume echivalente cu valoarea corectiilor vor putea fi rambursate de Comisia Europeana", potrivit reprezentantilor Ministerului Afacerilor Europene (MAEur).

Este vorba de corectii care se aplica la nivel de program, iar cuantumul acestora este de 10% pentru Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR) si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

In cazul Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), corectia preventiva este de 25%.

Procentele se aplica sumelor a caror rambursare urma sa fie solicitata dupa deblocarea procesului de transmitere la Comisia Europeana a declaratiilor de cheltuieli, precum si sumelor care au fost aprobate de Comisia Europeana din 1 ianuarie 2007 si pana in prezent.

Platile intermediare rambursate de CE pana la 30 noiembrie se ridica la 716 milioane de euro

"Aceasta hotarare vine la numai cateva zile dupa ce, la 15 decembrie 2011, Comisia Europeana a comunicat reluarea rambursarii de plati pentru Programul Operational Regional (POR), axa prioritara 2, "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale", care fusesera sistate in iunie 2011", sustin reprezentantii MAEur.

Platile intermediare rambursate de Comisia Europeana pana la 30 noiembrie insumeaza, pe toate programele operationale, aproximativ 716 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbtie de 3,72% din totalul fondurilor alocate Romaniei pentru intervalul 2007-2013.

In cursul acestei saptamani vor fi transmise la Comisia Europeana cereri de rambursare totalizand aproximativ 340 de milioane de euro, sume care se adauga celor transmise deja pe 16 decembrie, pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#leonard orban, #plati Comisia Europeana, #reluare plati europene, #rambursare cheltuieli , #Ministri