Relansarea sectorului constructiilor, oprita de un buget insuficient

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 15:00
1128 citiri
Relansarea sectorului constructiilor, oprita de un buget insuficient
Cristian Erbasu

Suma bugetata pentru investitii pentru anul 2012 nu este suficienta pentru ca sectorul constructiilor sa se relanseze, pentru a evita o serie de falimente si a tine mana de lucru calificata in tara, a spus, joi, Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), intr-o conferinta de specialitate.

"Fondurile de investitii pentru constructii ar trebui sa fie majorate cu 10-20% in 2012. Un an este bun, nu daca s-a terminat bine, ci daca il pregatesti bine pe urmatorul", a spus Erbasu.

Conform reprezentantilor FPSC, principalele probleme cu care se confrunta constructorii sunt decapitalizarea generata de lipsa contractelor si sumele neincasate de la beneficiari, dar si cadrul legislativ care nu ii favorizeaza in perioada actuala.

"In 2012, avem un buget precaut, dar privim cu optimism anul care vine, cu toate ca semnalele din mediul de afaceri international au fost ingrijoratoare. In trimestrul III din 2011, sectorul constructiilor a avut o crestere de 7,4%, ceea ce arata ca politicile guvernului privind investitiile au dat rezultate", a spus Eugen Curteanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Pentru 2012, din bugetul de 3,45 miliarde lei, alocat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, bugetul de stat reprezinta 88,48%, iar fondurile externe sunt de 7,42% din total. Alte 141 milioane lei reprezinta fonduri proprii, circa 4,11%. Este un buget cu 11,2% mai mic decat cel din 2011, dar bine gestionat poate acoperi prioritatile investitionale. De altfel, criza este un moment propice de derulare a investitiilor deoarece preturile sunt mult mai scazute, a adaugat acesta.

Printre prioritatile MDRT in 2012, mentionare de Eugen Curteanu, se numara terminarea unor locuinte pentru tineri, pentru persoanele evacuate din casele retrocedate, reabilitarea a 216 kilometri de drumuri judetene, 1.400 km de drumuri de interes local, finalizarea a peste 20 de obiective de alimentare cu apa si canalizare, a unor sali de sport si bazine de inot.

Tot o prioritate a ministerului este si elaborarea cadastrului, care se poate realiza printr-un parteneriat public privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cristian Erbasu, #buget investitii 2012, #fonduri investitii , #Ministri