Prima faza a programului operational de cooperare la Marea Neagra va incepe in mai

Marti, 05 Mai 2009, ora 14:23
1897 citiri
Prima faza a programului operational de cooperare la Marea Neagra va incepe in mai

Prima faza a programului operational de colaborare in regiunea Marii Negre, in valoare de circa 4,6 milioane de euro, va incepe in a doua jumatate a lunii mai si va dura pana la finalul lunii august, a declarat, marti, la lansarea oficiala a programului, ministrul dezvoltarii, Vasile Blaga. 

"Proiectele vor fi sustinute in proportie de 90% din fonduri europene, restul de 10% reprezentand cofinantare nationala. Banii vor fi utilizati in oricare din statele participante, ceea ce va duce la o competitie deschisa intre proiecte", a declarat ministrul roman al dezvoltarii regionale si locuintei, Vasile Blaga, potrivit Newsin.

Pentru a fi eligilibe proiectele trebuie realizate in parteneriat cu un stat membru al Uniunii Europene (UE) si cu un stat nemembru UE, dar partener in cadrul programului. Sunt eligibile programele de cooperare culturala, de cooperare regionala si in domeniul mediului, care se incadreaza intre 50.000 de euro si 700.000 de euro, avand o durata de desfasurare de cel mult doi ani.

Programului Operational de Cooperare "Marea Neagra 2007-2013" se adeseaza autoritatilor locale si regionale, camerelor de comert, unitatilor de invatamant, organismele cu responsabilitati in domeniul protectiei mediului, organizatiilor non-guvernamentale din Romania, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Rusia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan si Georgia.

Lansarea oficiala a programului, care a avut loc marti, a fost marcata de conflictele dintre Georgia si Rusia, pe de o parte, si Azerbaijan si Armenia, pe de alta parte. "Este dificil de colaborat cu un stat care nu-ti respecta integritatea teritoriala si granitele. Este logic ca vom avea dificultati in a colabora cu Rusia, in conditiile in care ei controleaza aproximativ 100 de kilometri din linia de coasta la Marea Neagra a Georgiei", a declarat viceprimministrul georgian, Giorgi Baramizde.

Reprezentantul Rusiei s-a limitat in a ura tuturor statelor implicate in program mult succes in implementarea programului. Reprezentantul Republicii Azerbaijan, pe de alta parte, a declarat ca statul sau exclude orice colaborare in cadrul acestui program cu Armenia, din cauza disensiunilor dintre cele doua tari privind situatia regiunii separatiste Nagorno Karabakh. 

#blaga, #cooperare, #marea, #neagra, #program , #Ministri