Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pogea: Ministrul Finantelor va achita toate facturile catre sectorul privat

Pogea: Ministrul Finantelor va achita toate facturile catre sectorul privat

Pana la sfsrsitul lui martie, Ministerul Finantelor va achita toate facturile catre sectorul privat, iar intre 26 ianuarie si 5 februarie guvernul a platit 1,2 miliarde lei, a spus astazi ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

"Cel mai important lucru in acest moment il reprezinta restantele pe care statul le are catre sectorul privat. La 31 decembrie 2008, facturile emise si neplatite au fost de 3 miliarde lei", a atras atentia Pogea.

El a adaugat ca in ultima parte a anului trecut a fost o politica expansionista de cheltuieli, care nu a fost sustinuta de venituri, iar veniturile realizate au reprezentat numai 32% din produsul intern brut (PIB) fata de 37,2% din PIB cat erau programate initial, ceea ce inseamna o diferenta de 7 miliarde euro.

"De sase ani discutam de rate de crestere economica de peste 6%, in timp ce nivelul veniturilor publice ramane constant, iar nevoile de cheltuieli cresc", a mai spus Pogea.

Ministrul de Finante a adaugat ca, in ultimii patru ani, cheltuielile cu personalul bugetar au depasit 8,2% din PIB, reprezentand 11 miliarde euro, in timp ce cheltuielile cu bunuri si servicii au reprezentat 6,4-6,5% din PIB.

Pe de alta parte, Pogea a atras atentia asupra cheltuielilor structurale obligatorii, ce reprezinta cheltuieli de natura sociala, cofinantari si alocari la bugetul UE ce "astazi au ajuns la 12,95% din PIB, mai exact 8,7 miliarde euro".

Pogea a estimat ca Romania a avut o crestere economica de 7,8%-7,9% in 2008.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1539 ori