Plata pensiilor dificila, daca rata de ocupare nu va creste la 65%

Joi, 03 Martie 2011, ora 17:57
1484 citiri
Plata pensiilor dificila, daca rata de ocupare nu va creste la 65%

Romania are de 10-15 ani o rata de ocupare de 58%, iar daca aceasta nu va ajunge la 64-65% va fi o "mare problema in viitor", deoarece nu mai pot fi alimentate conturile si platite pensiile, actualul sistem al contributiilor colective fiind unul de tip piramidal, a declarat joi Ioan Botis, transmite Mediafax.

"Acest sistem al contributiilor colective dateaza din secolul al IX-lea. Este un sistem piramidal cumva, deoarece in momentul in care nu mai ai contributori, nu mai ai de unde sa atragi contributii si sa platesti mai departe. Este aceasta schema Ponzi despre care se tot discuta", a mentionat ministrul Muncii, Ioan Botis.

Acesta a precizat ca daca nu se va ajunge la o rata de ocupare de 64-65%, ar putea fi probleme cu plata pensiilor.

"Avem o rata de ocupare de 58% de 10-15 ani. Nu avem, din pacate, capacitatea de a creste aceasta rata de ocupare.

Daca nu trecem spre 64-65% (rata de ocupare n.r.) avem probleme foarte mari in viitor, pentru ca nu poti sa alimentezi conturile si sa platesti pensiile. In cazul acesta trebuie sa maresti varsta de pensionare sau sa cresti contributiile sau sa te imprumuti. Nu sunt multe solutii aici. Acestea sunt provocarile carora trebuie sa le facem fata. Aceasta este si ideea in care schimbam si Codul Muncii si incercam sa venim si cu legi pe zona economica. Marea noastra provocare este de a crea noi locuri de de munca si de a creste numarul contributorilor", a mai spus Botis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plata pensiilor, #contributii, #codul muncii, #botis , #Ministri