Piata consultantei pentru proiectele de mediu, 50 milioane euro

Luni, 21 Aprilie 2008, ora 16:06
1299 citiri

Piata consultantei pentru proiectele de mediu a atins 50 milioane euro in ultimii doi ani si este in crestere, ca urmare a necesitatii ca un numar cat mai mare de instalatii sa respecte standardele de reducere a poluarii, a declarat luni ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, la deschiderea expozitiilor de tehnica si aparatura Romcontrola, Romenvirotec-Sep si Expo Renew Energy.

'Exista in Romania mai mult de 600 de instalatii care au nevoie de tehnologie moderna pentru respectarea standardelor de mediu. Astfel ca cifra de afaceri a consultantilor pentru proiectele de mediu va creste in anii urmatori. Nu pot estima procentele de crestere intrucat nu putem stapani piata privata din acest domeniu', a precizat Korodi.

Potrivit acestuia, odata cu adoptarea in Guvern, luni, a Ordonantei de Urgenta privind taxa auto de poluare, vor creste fondurile destinate proiectelor privind utlizarea energiei regenerabile, nepoluante, intrucat veniturile din aceasta taxa vor fi virate Fondului pentru mediu.

'In sedinta de astazi (luni - n.r.), Guvernul face un pas foarte important pentru sustinerea energiilor regenerabile, prin transferul fondurilor din taxa de poluare auto spre Fondul de mediu. Avem astfel in vedere finantarea unui tip nou de proiecte, prin care persoanele fizice isi pot instala panouri solare si alte aparaturi pentru generarea de energie, pe care sa o consume pentru casele lor. Vom aloca cateva zeci de milioane de euro anual pentru acest tip de proiecte', a subliniat ministrul.

Korodi a mai precizat ca, in perioada urmatoare, urmeaza sa fie stabilite mecanismele de finantare pentru acest gen de proiecte.

Expozitia internationala de instrumente si aparatura de masura si control - Romcontrola reuneste in acest an 90 de expozanti din 6 tari (Austria, Bulgaria, Germania, Polonia, Romania, Ungaria), suprafata ocupata fiind de peste 5.500 de metri patrati. De asemenea, Editia a XV-a expozitiei internationale de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului Romenvirotec-Sep se desfasoara in Pavilioanele 16-17, 18, pe o suprafata de 3.500 de metri patrati. Numarul expozantilor - din 9 tari - se ridica la 105.

La cea de-a treia expozitie - Expo Renew Energy- participa 34 de expozanti din 9 tari (Austria, Bulgaria, Germania, India, Italia, Olanda, Romania, Spania, Turcia), suprafata ocupata fiind de 650 de metri patrati.Manifestarea expozitionala este amplasata in Pavilionul 16. Tematica expozitiei se ocupa de cele mai tehnologii din domeniul energiei solare, fotovoltaice, biogaz, lemn, sisteme eoliene, energia apei, biocombustibil, etc.

Executivul va discuta in sedinta de luni textul ordonantei de urgenta pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.

Noua varianta a taxei de poluare auto, propusa spre audiere publica, a fost redusa in functie de vechimea autoturismului si gradul de poluare auto. Veniturile din aceasta taxa vor fi virate Fondului pentru mediu si vor fi gestionate de Administratia Fondului pentru Mediu, in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului.