Ovidiu Silaghi a demis conducerea RegionaleI Cluj a CNADNR

Vineri, 25 Mai 2012, ora 16:44
1414 citiri
Ovidiu Silaghi a demis conducerea RegionaleI Cluj a CNADNR

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a demis conducerea Directiei Regionale Cluj a CNADNR din cauza unor "decizii manageriale defectuoase" cu privire la constructia centurii Cluj Est, care au ridicat costul lucrarii cu 84%, de la 77,6 milioane euro la 143 milioane euro.

"Aceleasi decizii defectuoase au avut implicatii negative majore asupra termenului de executie al lucrarilor. Acesta era prevazut initial la 24 luni (incepand cu octombrie 2006) insa nici pana la data controlului - mai 2012, lucrarile nu erau complet finalizate", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Corpul de Control al ministerului a verificat, in perioada 22 - 24 mai, activitatea directiei Cluj a CNADNR, unde director general a fost Ion Pantelimon.

"S-au constatat grave probleme manageriale, constand in luarea unor decizii controversate referitoare la derularea investitiei mentionate", se precizeaza in comunicat.

Probleme constatate la realizarea centurii Cluj Est

Astfel, conducerea DRDP Cluj a decis modificarea traseului variantei de ocolire Cluj Est, fara a avea la baza o fundamentare corespunzatoare, in conditiile in care proiectul tehnic si indicatorii tehnico-economici erau deja aprobati printr-o HG din 2006, si a acceptat ca unul dintre cei doi antreprenori sa renunte la executarea lucrarilor aferente unui sector de drum, care avea probleme geologice.

Totodata, regionala a urmarit in mod defectuos derularea contractelor incheiate pentru realizarea investitiei, ceea ce a condus la depasirea repetata a termenelor de executie, si a organizat o licitatie neconforma, cu rezultate negative privind durata de executie a lucrarilor. Organizarea procedurii a fost contestata la CNSC, care a dat castig de cauza contestatarului.

Lucrarile la centura de ocolire Valcele - Apahida, cu o lungine de aproximativ 24 de kilometri, au inceput in anul 2006. Traficul rutier a fost deschis in 21 octombrie 2011, in prezenta premierului de la acea data, Emil Boc, intreaga centura avand ca termen de finalizare iunie 2012.

In luna ianuarie, mai multe grinzi ale parapetului din beton care asigura consolidarea unui versant de pe centura de ocolire s-au deplasat in urma unei alunecari de teren cauzata de infiltratiile de apa.

Pe tronsonul trei al centurii de ocolire Valcele - Apahida au mai fost inregistrate de-a lungul timpului alunecari de teren in urma infiltratiilor de apa din cauza solului lutos, acestea impunand lucrari de consolidare care au dus la inregistrarea unor costuri suplimentare.

Totodata, una din firmele contructoare - Vegyepszer din Ungaria - a intrat la finele anului trecut in insolventa.

#conducere Regionala Cluj CNADNR, #demitere conducere CNADNR Cluj, #centura Est Cluj , #Ministri